Autor: Lemmi Kann • 19. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ideed on õhus - kuidas arendada äriharidust

Eelmise nädala Pärnu Juhtimiskonverentsil toimus juhtimisportaali töötuba, kus uuriti juhtide ootusi äriharidusele. Indrek Maripuu pani kirja ideed ja mõtted, mis kohalolijatel ajurünnaku käigus tekkisid.

Ole hea, mõtle kaasa ja kirjuta oma mõtted kommentaaridesse - lisa sinna nii uusi ideid kui ka olemasolevate täiendusi ja miks mitte ka konstruktiivset kriitikat.

A. Õppejõudude kvaliteedi tõstmine:

   1. Ülikooli juhtimislektorid peavad eranditult olema juhtimiskogemusega ja peavad ka ametis olles vahepeal juhina töötama.

   2. Kõigil lektoritel peaks olema pedagoogiline haridus.   3. Tuleb juhtimisõppejõududele luua võimalused juhtimist praktiseerida. Kasvõi juhti varjuna jälgida.   4. Seada sisse õppejõudude sertifitseerimise süsteem.   5. Juhtide õpetajatele vanuse alampiiri sisseseadmine – et oleks elukogemust.   6. Juhtide ja lektorite kohustuslik rotatsioon – vahetavad perioodiliselt mingiks ajaks ametid.

B. Praktikute kogemuste kasutamine / praktika võimaluste arendamine:

   1. Õppefirmade loomine ülikoolide juurde praktikabaasideks. Seal saaks kogemusi nii tudengid kui õppejõud. Firma kasum läheb stipendiumideks. Käivitamist finantseeritakse EASi poolt eurorahadega. Tippjuhid saaks sinna kaasata mentorite-coachidena.

   2. Käivitada tippjuhtide pealelõunad ülikoolides – juhid lähevad ja annavad praktiku kogemusi edasi nii õppejõududele kui üliõpilastele.   3. Juhid tuleb õpetada jutustama ehk oma kogemusi edasi andma. Selleks õpetada juhtidele ülikooli ajal ka pedagoogika aluseid, siis nad oskavad hiljem oma kogemusi edasi anda.   4. Teha Facebooki juhtimiskaasuste e-kool: missioonitundega juhid jagavad kogemusi ja turundavad ennast ja oma organisatsiooni, teised saavad õppida.

C. Algajale juhile / tegutsevale juhile:

   1. Käivitada tipp- ja keskastmejuhtidele vahetusprogramm a'la õpilasvahetus.

   2. Käivitada algaja juhi õpitoad: õpipoisiaasta (algajale juhile esimesel tööaastal) ja kogemusaasta (kui 5a juhikogemus olemas).   3. Käivitada juhi konstruktiivse kritiseerimise pooltund igal hommikul Facebookis – juhid saaks tagasisidet.   4. Luua juhtidele tagasiside andmise süsteem – alluv kui juhi vari (teises organisatsioonis), kes jälgib juhti näiteks nädala ja annab pärast juhile sõltumatu inimese ülevaate sellest, mis mulje talle juhist jäi.

D. EAS / ühiskondlikud programmid / hoiakud:

   1. Liidrioskused on kaasa sündinud – need tuleb võimalikult varases eas üles leida ja luua neile mitmekülgsed arenguvõimalused. Käivitada rahvuslik programm „Liider 2035“, mille raames hakatakse tulevasi liidreid otsima ja nende arengut süsteemselt toetama juba lasteaiast alates.

   2. Koondada praktiline äriharidus suurte ettevõtete juurde (nagu Soomes Nokia juures on).   3. Pikkade juhtimiskursuste (MBA 1,5a) asendamine regulaarsete ja väga praktiliste nõudandvate koolitustega. Selle programmi käivitamine ja finantseerimine riigi poolt eesmärgiga arendada juhtimiskvaliteeti ja suurendada firmade ekspordipotentsiaali. Peaks olema 2 korda aastas kättesaadav kõikidele juhtidele.   4. Tegeleda homsete vajaduste prognoosimisega ning selle lahti mõtestamisega ja vastavalt sellele ärihariduse arendamise ja suunamisega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700