14. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhalduri kiituseks

Ajakirjanduses ilmub tihti etteheiteid, et maksuhaldur ei tunnista oma vigu ega arvesta ettevõtjate huve. Kuigi mõned väited on põhjendatud, tuleb maksuhalduri kiituseks öelda, et oma eksimusi tunnistatakse.

Tänavu sai maksu- ja tolliamet (MTA) õiguse nõuda aktsiisikauba käitlejalt tagatist tulevikus tekkida võiva maksukohustuse täitmise tagamiseks. Hiljuti võeti sihikule kütusesektor. Kuigi lubati, et ausalt tegutsejatele tagatist ei määrata, läks paraku teisiti. Kujunenud olukorra kohta võtsid sõna mitmed mu kolleegid, kes heitsid MTA-le ette õigusvastast ja põhjendamatut tegevust. MTA koostas nimelt haldusakte, milles oli faktilisi vigu ning millel puudusid määratud tagatise liigi ja summa põhjendused. MTA jättis tagatise määramise otsuseid tehes uurimata kütusekäitlejate eelneva maksukäitumise, finantsseisu ja seotuse kahtlaste tehingutega.

MTA valis lihtsama tee - tehti päring majandustegevuse registrisse ja kui ettevõtjal oli kehtiv kütusekäitlemise registreering, siis määrati kütusekäitlejale tagatise tasumise kohustus. Seega jäeti tagatise määramisel arvestamata isiku usaldusväärsus, finantsseisund ja varasem maksekäitumine. Kõiki kütusekäitlejaid koheldi potentsiaalsete maksupetturitena isegi siis, kui puudus mis tahes põhjendatud kahtlus, et tulevikus tasumisele kuuluv maks võiks jääda laekumata.

MTA ei teinud vahet, kas ettevõtja on tegutsenud kütuseäris pikka aega või on tegemist alles tegevust alustava isikuga. Soov maksupettustega võidelda on loomulikult tervitatav ja seda tuleb toetada. Paraku muutis MTA valitud viis kannatajateks kõik ettevõtjad, kelle ettevõtlusvabadust põhjendamatult piirati.

Kindlasti mõjutas see negatiivselt ka riigi maksubaasi ja töökohtade arvu. Seega hea eesmärk lörtsiti praktika käigus ära.

Õnneks saab siin rääkida minevikuvormis. Praegu võib juba MTA kiituseks öelda, et vaidemenetluse käigus on mitmed ebamõistlikud ja õigusvastased tagatise määramise otsused tühistatud. Seetõttu ei saa nõustuda üldise hoiakuga, justkui MTA oma vigu ei tunnista ja ettevõtjate huve ei arvesta. Kui need MTA-le teatavaks teha, siis arvestab küll ja julgeb ka oma eksimusi tunnistada. See teeb ainult rõõmu ja loodetavasti nii ka jääb.

Autor: Lemmi Kann, Kaimo Räppo

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700