13. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlad võivad Iirimaalt viia madala ettevõtte tulumaksu

Pankade päästmine võib Iirimaale maksma minna madala ettevõtte tulumaksu, mis on olnud edukas peibutis välisinvesteeringute riiki toomisel.

Iiri valitsus on seni kõik sellised ettepanekud tõrjunud, kuid üüratu eelarvedefitsiit pankade päästmisest ei jäta palju valikuid. "Pärast kõike seda, mis on juhtunud, ei saa Iirimaa jätkata madala maksutasemega riigina. Pigem saab Iirimaast Euroopa kontekstis normaalne maksuriik," ütles nädalapäevad tagasi Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn. Sama möönab Iiri keskpanga juht Patrick Honohan.

Iirimaa oli siis just teada andnud, et kinnisvarabuumis heldelt laenuraha jaganud pankade päästmine võib riigile maksma minna kokku 50 miljardit eurot.

Normaalne maksuriik Euroopa kontekstis tähendaks ettevõtte tulumaksu määra keskmiselt 23% tasemel, kui soodustused arvestamata jätta. Iiri tunduvalt madalam maksumäär on ammu pinnuks silmas teistele Euroopa riikidele, mis on riiki süüdistanud ebaausas konkurentsis. Et aga maksupoliitika on iga riigi enda pärusmaa, mida Lissaboni lepingut teistkordselt hääletanud iirlastele uuesti üle kinnitati, ei saa EL Iirimaad survestada.

Seda peavad vaatlejad aga tõenäoliseks, et kui Iirimaa võlgadega hätta jääb ja vajab abi maikuus loodud euroala kriisifondist, kerkib madal ettevõtte tulumaks kindlasti teemaks. Saksa parlamendisaadikud on Euroopa Keskpanga juhile Jean-Claude Trichet’le juba teatanud, et nõuavad sellisel juhul Iiri ettevõtte tulumaksu kahekordistamist.

"Kui ettevõtte tulumaksu kahekordistada, viib see välisinvesteeringute väljavooluni," kritiseerib ettepanekut Iiri mõjuka majandusajakirja Business&Finance peatoimetaja John Walsh. Madal ettevõtte tulumaks on euroala perifeerias asuvale väikeriigile üks väheseid vahendeid välisinvestorite riiki toomiseks. Sellisel riigil pole nii palju poliitikavalikuid kui suure siseturuga riigil Euroopa südames.

"Ajal, mil majandus on sügavas languses, ei tohiks kaaluda midagi, mis võiks mõjutada Iirimaal kanda kinnitanud rahvusvaheliste firmade investeeringuid või pidurdada uute investeeringute juurdevoolu," hoiatas ka  Ameerika Iiri Kaubanduskoja president Lionel Alexander ajalehele Wall Street Journal antud intervjuus.

USA firmad annavad Iirimaal tööd enam kui 100 000 inimesele ning on riiki investeerinud üle 165 miljardi euro.

Esmaspäeval kordas Iiri rahandusminister Brian Lenihan, et madala ettevõtte tulumaks jääb Iiri tööstuspoliitika nurgakiviks. Samas on uute kärpekohtade leidmine järjest raskem – majandus on languses ja koostamisel juba neljas säästueelarve. Kärbete kõrval peavad oma osa etendama maksud, tunnistas Lenihan.

Iiri valitsus lubab hiigeldefitsiidi eelarves 2014. aasta euronormi saada – õnnestumisest sõltub ka euro käekäik.

Taust

* 32% SKPst on praegu Iiri eelarvedefitsiit.* 12,5% on praegu Iiri ettevõtte tulumaks, sellest veel madalamat määra (10%) rakendavad ELis vaid Küpros ja Bulgaaria.

Autor: Lemmi Kann, Sirje Rank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700