Autor: Lemmi Kann • 13. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur võtab 2009. aasta tuludeklaratsioonid luubi alla

Maksu- ja Tolliamet võtab lähiajal ühendust nende 6900 maksumaksjaga, kes kas ei ole veel oma 2009.a tuludeklaratsiooni esitanud või on oma tuludeklaratsioonis jätnud mingid tulud deklareerimata.

Nendest 6900-st ei ole 3700 oma tuludeklaratsiooni veel üldse esitanud, kuigi Maksu- ja Tolliameti hinnangul on neil see kohustus ja võib tekkida ka kohustus tasuda täiendavat tulumaksu.

Näiteks on inimene saanud maksuvaba tulu kahest kohast korraga ja tema aastane maksuvaba tulu ületab kokku kas 27 000 krooni või pensionäri puhul 63 000 krooni. Või on inimene müünud väärtpabereid, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud elatist, saanud tulusid välismaalt vms.

Ülejäänud 3200 inimest on küll oma tuludeklaratsiooni esitanud, kuid andmete analüüsimisel selgus, et kõiki tulusid pole deklareeritud. Välja on jäänud välistulud, metsamaterjali müük, saadud elatis, kinnisvara müük vm.

 "Järelkontroll ei tähenda seda, et alati määratakse ainult juurde täiendavat tulumaksu, vaid et hoopis Maksu- ja Tolliametil tuleb tulumaksu tagastada. Nimelt on maksumaksjal lisaks kohustusele deklareerida kõik oma tulud ka õigus kasutada maksusoodustust nt eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt, annetustelt jne. Lõplik juurdemaksmisele/tagastamisele kuuluv summa saadakse tulude-kulude kogumis," ütles MTA teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde. Nii näiteks eelmise, 2008. a tuludeklaratsioonide järelkontrolli tulemusena tagastati 252 inimesele üle poole miljoni krooni tulumaksu, juurde aga pidid 1953 inimest maksma üle 6 miljoni krooni tulumaksu. 2009. a eest esitati Maksu- ja Tolliametile üle 562 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 1,75 miljardit krooni tulumaksu, juurde määrati 249 miljonit krooni.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700