Autor: Lemmi Kann • 13. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autoritasu esitaja varaliste õiguste loovutamine

Kuidas maksustatakse töö- ja autorilepingus kokku lepitud autoritasu esitaja varaliste õiguste loovutamise eest, selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis KPMG Baltics OÜ

Teose esitajaks Autoriõiguse seaduse § 64 tähenduses loetakse näitlejat, lauljat, muusikut, tantsijat, muud isikut või kollektiivi, kes näitleb, laulab, deklameerib, mängib muusikariistal või muul viisil esitab kirjandus-, kunsti- või rahvaloominguteoseid või juhendab teisi isikuid teoste esitamisel, aga samuti isikut, kes esitab estraadi-, tsirkuse-, nukuteatri- jms numbreid.

AÕS §67 lg 5 kohaselt oma otseste tööülesannete täitmise korras teoste esitamisel lähevad esitaja varalised õigused tööandjale üle ainult poolte kirjaliku kokkuleppe alusel.TuMS § 16 lg 2 sätestab, et tulumaksuga maksustatakse tasu kirjandus-, kunsti- või teadusteoste (sealhulgas kino- või videofilmi, raadio- või telesaate salvestise või arvutiprogrammi) autoriõiguse, patendi, kaubamärgi, tööstusdisainilahenduse või kasuliku mudeli, plaanide, salajaste valemite või protsesside kasutada andmise või nende kasutamise õiguse võõrandamise eest ning sellist tasu nimetatakse tulumaksu tähenduses litsentsitasuks.AÕS § 48 lg 4 kohaselt uue teose loomise ja kasutamise korral kohaldatakse autorilepingule võlaõigusseaduses töövõtu (st. teenuse) kohta sätestatut, mis tähendab, et tegemist on teenuse osutamisega ja mitte tasuga varalise õiguse kasutada andmise eest ehk litsentsitasuga.Kui teose esitamine tuleneb töösuhtest ja esitajale maksta töötasu, siis Tulumaksuseaduse (TuMS) § 41 p 1 kohaselt peetakse residendist füüsilisele isikule makstavalt tulumaksuga maksustamisele kuuluvalt palgalt tulumaks kinni maksumääraga 21%, kui teose esitamine tuleneb teenuse osutamise lepingust, siis TuMS § 41 p 3 kohaselt peetakse füüsilisele isikule töövõtu-, käsundus- või muu võlaõigusliku lepingu alusel makstud töö- või teenustasult tulumaks kinni 21% määraga, välja arvatud, kui teenustasu on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtlustulu.Kui tegemist on litsentsitasuga, siis TuMS § 41 p 7 kohaselt residendist füüsilisele isikule makstud litsentsitasult peetakse tulumaksu kinni 21% määraga, välja arvatud, kui litsentsitasu on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtlustulu.Töötasu ja teenustasu maksustatakse sotsiaalmaksuga, litsentsitasu (st. kasutamise eest makstav tasu) sotsiaalmaksuga ei maksustata. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700