Autor: Lemmi Kann • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: ettevõtted on hakanud jälle värbama 

Tänu majanduse taastumisele plaanivad ettevõtted kogu maailmas värvata uusi töötajaid ning 2011. aastal võib tööpuudus hakata maailmas vähenema, selgus Regus Business Trackeri uuringus.

See on esimesi märke, et maailma majanduse taastumine ja kasv edenevad järjepidevalt tõusvas joones, tõdevad uuringu läbiviijad.

“Kavatsus suurendada töötajate arvu on selge märk, et ettevõtted tahavad olla valmis haarama võimalustest, mida taastuvad turud neile pakuvad. Ülemaailmne ärioptimismi indeks toob ka ilmsiks hulga paljutõotavamad väljavaated, kui kuue kuu eest, kus Lääne-Euroopa, välja arvatud Hispaania, on muutunud märgatavalt optimistlikumaks. Ka USA võib kiidelda optimismi suurenemisega ning Aasias, Hiinlased jätkavad nagunii tõusvas joones. Mehhikos on optimismi suurenemine vaevumärgatav, seda ilmselt riiki häiriva segase julgeolekuolukorra tõttu," kommenteeris töökohalahendusi pakkuva Reguse tegevjuht Mark Dixon.

Regus Business Trackeri uuringu käigus küsitleti 10 000 ettevõtet üle kogu maailma. Ettevõtete valmidust värvata uusi töötajaid peetakse märkimisväärseks näitajaks, et organisatsioonide mõtteviis on muutunud ja majanduskasvu plaanitakse investeerida inimkapitali kaudu. Kolmandik küsitletud ettevõtetest (neto 36%[1]) väitis, et kavatsevad töötajate arvu suurendada.

Need järeldused on seda tähelepanuväärsemad, et need on tehtud pärast IMF-i ja ILO äsjaseid uuringuid kolme viimase aasta rekordilise töötuseni jõudmise kohta (kuni 210 miljonit alates 2007. aastast). Need organisatsioonid on hoiatanud, et sellise suundumuse jätkudes võib riikide majandustes tekkida probleeme. Töötus vähendab riigimaksude laekumist ja suurendab riiklikke kulutusi. Regus Business Trackeri järeldused kujutavad endast olulist tõendit, et 2011. aastal võib tööpuudus hakata maailmas vähenema.

Uuringus taheti teada 78 riigi enam kui 10 000 tipp-äritegelase arvamust ning küsiti nende praeguste tululaekumiste, kasumlikkuse, eeldatavate tulevaste tulude ning üldisemalt nende ootuste kohta riigi majanduskasvu suhtes. Nendest näitajatest moodustub aruande ärioptimismi indeks (Business Optimism Index), mis ebatavalisel viisil peegeldab nii tegelikke tulemusi kui ka lühiajalisi väljavaateid. Indeksi käesolev versioon tõi ülemaailmselt ilmsiks palju soodsamad väljavaated ning suurema hulga optimistlikke riike, kui kuus kuud tagasi. Oktoobri ülemaailmsest indeksist selgus, et reiting on tõusnud – 98 ehk 4 punkti rohkem, kui kuue kuu eest.

Sellest optimismist hoolimata rõhutatakse uurimuses ka seda, et 41% ettevõtetest soovivad siiski oma kulusid kärpida, aga muude vahenditega, kui töötajate arvu vähendamine.

"See tähendab, et maailmas valitsev suhtumine on ettevaatlik optimism. Kuna ettevõtted püüavad oma tegevust optimeerida, näeme peagi ilmselt rohkem ja rohkem organisatsioone, mis pakuvad oma olemasolevatele või loodetavatele tulevastele töötajatele paindlikke töötamisvõimalusi, et saavutada paremat töö ja eraelu tasakaalu ning muuta ka ettevõte paindlikumaks. Paljudes riikides on juba märgata osaajaga töötamise sagenemist, mis on edaspidise jätkusuutliku tööhõivetaseme säilitamisel otsustava tähtsusega,“ rääkis Dixon.

Aruande täistekstiga saab tutvuda SIIN.

Mis on mis

Regus on maailma suurim töökohalahenduste pakkuja, kelle pakutavate toodete ja teenuste hulka kuuluvad täielikult sisustatud bürood, professionaalidele sobivad koosolekuruumid, ärisalongid ja maailma suurim videokommunikatsioonivõrk.

Regus asutati Belgias Brüsselis 1989. aastal, firma peakorter asub Luksemburgis ja see kuulub Londoni börsi nimekirja. Lisateavet leiate saidilt www.regus.com/estonia

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700