Autor: Lemmi Kann • 11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas katseajal saab tingimusi muuta?

Mida teha katseaja tingimustega siis, kui töötaja katseajal olles vabaneb ettevõttes mõni teine ametikoht, kus nii ettevõte kui ka töötaja ise tahaks ennast tulevikus näha?

Küsimus: Töötaja tööle võtmisel teatud ametikohale on kohaldatud katseaeg kestusega 4 kuud. 1 kuu möödumisel vabanes üks töökoht sama ettevõtte teises osakonnas, hoopis teises valdkonnas. Millised on tööandja võimalused? Kas tööandja saaks lisada koos uue ametikirjeldusega ka uued tingimused katseaja läbimise kohta? Mida peaks tööandja tegema, tahtes anda töötajale võimaluse proovimiseks, aga samas tahaks end ka kindlustada juhuks, kui töötaja hakkama ei saa?

Vastus: Päris uut neljakuulist katseaega enam kohaldada ei saa ehk sama tööandja juures uute tööülesannete andmisel ei hakka katseaeg otsast peale kulgema.

Antud juhul tuleks teha olemasolevas töölepingus muudatus ametikoha nimetuse ja töö sisu ja muude muutuvate tingimuste osas (nt. tööaeg või töötasu) ning katseaeg kulgeb edasi kuni selle lõppemiseni, s.t. ülejäänud kolm kuud katseajast mööduvad uuel ametikohal. Kui uue ametikohaga kaasnevad uued nõudmised oskustele ja isikuomadustele, siis neid tuleb töötajale tutvustada (nt. uues ametikirjelduses) ning katseaja ülejäänud osa käigus hinnatakse töötaja vastavust uue ametikoha nõuetele.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700