Autor: Lemmi Kann • 30. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas hüvitada öiseid ületunde

Küsimus: Vajame nõu enne 01.07.2009 kehtinud põhimõtete kohta. Töötajaga oli lepitud kokku, et tema tööaeg on kell 8:30-17:00, vajadusel töötamine õhtusel ja ööajal. Ametijuhendis oli kokku lepitud ka, et ta peab tegema öisel ajal kaks korda kuus kontrollreide, mida hüvitatakse vaba aja andmisega.Nüüd hiljem on töötaja asunud seisukohale, et kuna ta tegi tööd öisel ajal, siis peab tööandja talle öötundide eest maksma vastavat lisatasu. Seni me käsitlesime kontrollreidideks kulunud töötunde ainult kui ületunde.Uus TLS lubab ka öötöö hüvitada vaba aja andmisega, kuid kas see võimalus enne seda puuudus?Kas me oleksime pidanud andma töötajale vaba aja, sest tekkisid ületunnid ning lisaks veel hüvitama öösel töötamise rahas?Kuna ka praegu on töötajad kohustatud tegema kontrollreide ja ma tahame neid hüvitada vaba aja andmisega, siis kas peaksime iga öisel ajal töötatud 60 minutit andma vaba aega 60 + 15 minutit (25%) vaba aega?

Vastus: Vana TLS tõepoolest ei näinud ette öötöö hüvitamist vaba ajaga. Öötöö tegemise eest võis maksta lisatasu või suurendada vastavalt põhipalka.

Kui töötaja teeb ületunnitööd ööajal, siis tuleb hüvitada nii ületunnitöö kui ka öötöö.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700