Lemmi Kann • 7. september 2010
Jaga lugu:

Ministeerium: inflatsioon jääb esialgu mõõdukaks

Kuigi suvises majandusprognoosis oodatakse inflatsiooni mõningat kiirenemist sügiskuudel, jääb aasta kokkuvõttes hindade tõus mõõdukaks, ulatudes 2,6 protsendini. Euroalal pidurdus inflatsioon esialgsel hinnangul augustis 1,6 protsendini, teatas rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel jäid hinnad tänavu augustis juuli tasemele ning eelmise aasta augustiga võrreldes tõusid 2,9 protsenti.

Tavapäraselt mõjutab suve lõpu ja sügise alguse hinnataset toiduainete hooajaline odavnemine. Köögiviljade 10-protsendilise odavnemise tõttu jäid hinnad augustis eelmise kuu tasemele. Hinnataset mõjutas veel tubakatoodete järk-järguline kallinemine tingituna aktsiisimäära tõstmisest aasta alguses ning kinnisvaraturu elavnemisest mõjutatud üürihindade tõus, selgitas ministeerium.

Toiduainetest peaks aiasaaduste odavnemine septembris jätkuma, samas on ministeeriumi hinnangul järgmisel kuul oodata riietuse ja jalatsite suviste allahindluste lõppemist. Kallineda võivad lähikuudel leivaliidu sõnul ka leivatoodete hinnad, kuna teravili on maailmaturul Euroopas valitsenud ebasoodsatest ilmastikuoludest tingitud saagikuse vähenemise tõttu kallinema hakanud. Maailmaturul on vedelkütused kõrgetel hinnatasemetel, mis on tinginud gaasi ja kaugkütte hinnatõusu järgnevatel kuudel.

Nimetatud põhjustel võib inflatsioon sügis-talvekuudel veidi kiireneda. Seevastu teenuste ja tööstuskaupade osas, mis moodustavad üle poole tarbijakorvist, on hinnatõususurved tagasihoidlikud.

 

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt