Autor: Lemmi Kann • 6. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaheksa kuuga laekus maksutulu 41,7 miljardit

Augusti lõpuks oli riigieelarvesse maksutulusid laekunud 41,7 miljardit krooni, mis on 67,5 protsenti planeeritust.

Augustis laekus sellest 5,9 miljardit, mis on võrreldes rahandusministeeriumi suveprognoosiga ootuspärane. Eelmise aasta augusti lõpuks oli laekunud eelarvesse 41,4 miljardit krooni ehk 65,3% planeeritud maksutulust.

Sotsiaalmaksu laekus augusti lõpuks 18 miljardit krooni, mis on 66,6% kavandatust. Augustis laekus sellest 2,3 miljardit ehk 2,5% vähem kui 2009. aastal. Kui kolmandas kvartalis võis eeldada hõive kasvu, siis neljandas kvartalis ei ole sesoonsusest tulenevalt välistatud hõive vähenemine võrreldes eelmise kvartaliga, mis avaldab mõju sotsiaalmaksu laekumisele. Järgnevatel kuudel on jätkuvalt oodata sotsiaalmaksu laekumise lähenemist eelmise aasta tasemetele.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus kaheksa kuuga 1,5 miljardit krooni, mis on 45,4% plaanitust. Tulenevalt tulumaksutagastuste mõju kadumisest on laekumised teisel poolaastal tavapäraselt suuremad kui aasta alguses.

Augustis laekus füüsilistelt isikutelt tulumaksu 415,5 miljonit krooni ehk 8,2% vähem kui mullu. Lisaks hõive arengule mõjutab tulumaksu laekumist 2009. aasta tuludelt juurdemääratud tulumaks, mis on ligi 340 miljonit krooni väiksem kui eelmisel aastal ning kajastub suures osas oktoobri laekumistes. Kohalikele omavalitsustele laekus augustis füüsilise isiku tulumaksu 776,4 miljonit krooni ehk 3,8% vähem kui eelmisel aastal.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus kaheksa kuuga 2,2 miljardit krooni, mis on 89,1% riigieelarves planeeritust. Augustis laekus sellest 656,7 miljonit krooni, sealhulgas jaotatud kasumilt 616,9 miljonit ning erisoodustustelt 23,5 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga suurenes augustikuu laekumine 167,8% võrra, mis tulenes peamiselt Eesti Energia dividendide väljamaksmisest juulis. Seetõttu kujuneb august sellel aastal erinevalt eelnevatest aastatest suurima laekumisega kuuks.

Käibemaksu on aasta algusest alates laekunud 12,9 miljardit krooni, mis moodustab 67,6% eelarves kavandatust. Augustis laekus käibemaksu 1,7 miljardit krooni, mis on 2,8% vähem kui 2009. Kuises võrdluses vähenesid augustis nii deklareeritud käibed kui käibemaksutagastused.

Alkoholiaktsiisi on augusti lõpu seisuga eelarvesse laekunud 1,7 miljardit krooni ja eelarvest on täidetud 73,8%. Augustis laekus sellest 243,2 miljonit krooni. Võrreldes mullusega on kaheksa kuuga aktsiisi laekunud 3,9% rohkem. Kui deklareeritud õlle kogused ületasid eelmise aasta taset, siis kange alkoholi kogused augustis vähenesid.

Tubakaaktsiisi on kaheksa kuuga laekunud 1,2 miljardit krooni ning eelarvest on täidetud 63,4%. Ka augusti lõpu seisuga ei ole kõik aktsiisitõusule eelnevalt soetatud varud ammendunud ning seetõttu võtab tavapäraste maksulaekumiste taastumine veel aega.

Kütuseaktsiisi on augusti lõpu seisuga laekunud 3,7 miljardit krooni ja eelarvest on täidetud 76,8%. Augustis laekus sellest 487,7 miljonit krooni. Võrreldes eelmise aastaga on kütuseaktsiisi augusti lõpuks laekunud 17,3% rohkem. Eelkõige on suurenenud diislikütuse ja eriotstarbelise diislikütuse deklareeritud kogused.

Ettemaksukonto muutus vähendas augustis laekunud maksusummasid 125,8 miljoni krooni võrra. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto negatiivne muutus viitab, et augustis tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700