Autor: Lemmi Kann • 1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmeeste Liit: eelarvega kiirustamine näitab Tallinna linna ebaeetilisust

Kaupmeeste Liit leiab, et müügimaksust laekuvate summade arvestamine Tallinna linna järgmise aasta eelarve tuludesse on järjekordne ilming Tallinna linnavalitsuse suhtumisest tarbijatesse, ettevõtjatesse ja riigi arengusse tervikuna.

Järgneb Kaupmeeste Liidu pöördumine:

Tänaseks on kohalike maksude seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis tühistaks müügimaksu, läbinud Riigikogus esimese ja suunatud teisele lugemisele. Seaduseelnõude menetlemine on avalik protsess ning sellest on teadlik ka linnavalitsus. Seega on linnavalitsuse kiirustamine eelarve vastuvõtmisega ebaeetiline ajal, mil seda mõjutavad muudatused seadusandluses on menetlemisel ja seda üsna lühiajalises perspektiivis. Vastutustundlik käitumine linnkodanike ning kaupmeeste suhtes eeldab, et sellega arvestatakse, mitte ei otsita teadlikult võimalusi neist mööda hiilida. Kõik ettekäänded eelarve varajase vastuvõtmise kohta on Kaupmeeste Liidu hinnangul vaid avalikkuse eksitamiseks.

Neli kuud enne eelarveaasta lõppu järgmise aasta eelarve kinnitamine ei viita mitte ainult kiirustamisele, vaid ka ohule, et võimalikke edasisi majandusarenguid ei ole hinnatud adekvaatselt ning lõpptulemus pole reaalne. Vastavalt linnavalitsuse enda kinnitatud Tallinna linna 2011. aasta eelarve projekti koostamise tingimustele, on ametiasutused kohustatud esitama omapoolsed eelarve projektid alles 1. septembriks. Sedavõrd enam paneb hämmastama asjaolu, et eelarve on enne seda juba koostatud, läbi analüüsitud ja esitatud volikogule kinnitamiseks.

Ilmselgest kiirustamisest annab märku seegi, et viimase neljateistkümne aasta jooksul ei ole linna eelarve kinnitatud  enne detsembri keskpaika (2003. a eelarve kinnitati 12.12.2002).

Nii Riigikogu liikmed kui ka Vabariigi valitsus on seni väljendanud oma seisukohta, et müügimaksu kehtestamine praegusel kujul ja ajahetkel on ebamõistlik. Kaupmeeste Liidu hinnangul on see olnud Tallinna linnavalitsuse poliitiline otsus, mille tegemisel pole arvestatud majanduslike mõjudega nii Tallinna elanikele kui ka Eestile tervikuna. Müügimaksu jätkuv kogumine pidurdab niigi madalseisus olevat siseturu arengut veelgi.

Müügimaksu määrus on nii Kaupmeeste Liidu kui ka mitmete teiste ettevõtlusorganisatsioonide arvates vastuolus põhiseadusega, kaubandustegevuse, kohalike maksude seadusega ja ka Euroopa Liidu aktsiisi- ning käibemaksudirektiiviga.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700