Lemmi Kann • 30. august 2010
Jaga lugu:

Ministeerium: keskmine palk pööras tõusule

Keskmise palga kasv osutus 2010. aasta teises kvartalis mõnevõrra positiivsemaks kui rahandusministeerium viimases majandusprognoosis ootas.

Eelmisel aastal alanud ja viis kvartalit kestnud kiire palgalangus asendus 2010. aasta teises kvartalis tõusuga, statistikaameti andmetel kerkis keskmine brutokuupalk 2010. aasta teises kvartalis võrreldes mullu sama ajaga 1,2 protsenti 12 869 kroonini. Reaalpalk ehk palk, millest tarbijahindade muutus on maha arvatud, vähenes 1,9 protsenti ning keskmine brutotunnipalk kahanes 1,7 protsenti.

Palgakasvu mõjutas paranenud majandussituatsioon ning töötasude kasv eksportivates sektorites, tänu välisnõudluse suurenemisest tingitud tootmismahtude kasvule, selgitas rahandusministeerium oma kommentaaris.

Ministeeriumi hinnangul võib lähikvartalitel võib oodata keskmise palga suurenemise jätkumist. Palgakasvu toetab majandusaktiivsuse taastumine, mis avaldub ettevõtete paranenud tellimuste seisus ning samuti majandusharude optimistlikemas prognoosides.

Keskmine brutokuupalk kasvas kõige enam mäetööstuse (19,4 protsenti), põllu- ja metsamajanduse (12,6 protsenti) ning elektrienergia (10,2 protsenti) tegevusaladel. Nii mäetööstuse kui elektrienergia tegevusala kiire palgakasvu tingis suurenenud põlevkivi kaevandamine ja energiatoodete tootmine ning elektrienergia ekspordi kasv. Tegevusaladest vähenes keskmine brutokuupalk kõige enam kinnisvaras (17,5 protsenti), muudel teenindavatel tegevusaladel (12,4 protsenti) ning avalikus halduses (6,2 protsenti).

Rahandusministeerium tõi välja, et tööviljakuse reaalkasv ehk loodud lisandväärtus ühe töötaja kohta oli teises kvartalis kolmandat kvartalit järjest positiivne, ulatudes 9,2 protsendini. Tööturul väheneb majanduse tõusufaasis liigkiire kasvuga kaasnenud tasakaalustamatused ja palgasurved, tööviljakus kasvab keskmisest palgast kiiremini. Kiire tööviljakuse kasvu tõi kaasa efektiivsuse tõstmise vajadus. Paljud ettevõtted on kriisi ajal oma tegevust efektiivsemaks muutnud ning protsesse ümber korraldanud, kasutades vähem töötajaid. Samuti on ajutise lahendusena vähendatud töötundide arvu ning rakendatud osalist tööaega.

 

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt