Lemmi Kann • 30. august 2010
Jaga lugu:

Keskmine palk tõusis 1,2%

Seni eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes viis kvartalit järjest langustrendis olnud keskmine brutokuupalk oli tänavu teises kvartalis 12 869 krooni ehk 1,2 protsenti kõrgem kui mullu samal ajal, teatas statistikaamet.

Keskmine brutopalk oli aprillis 12 343 krooni, mais 12 381 krooni ja juunis 13 891 krooni. Palgatõusu mõjutas muuhulgas ka palgata puhkusel olijate arvu vähenemine.

Seevastu reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud, langes seitsmendat kvartalit järjest, ent langus on aeglustunud - 2010. aasta teises kvartalis langes reaalpalk 1,9%. 

Keskmine brutokuupalk tõusis möödunud aastaga võrreldes kõige enam mäetööstuses (19,4%) ja langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (17,5%). Mäetööstuse suur palgatõus on tingitud ebaregulaarsete preemiate ja lisatasude osatähtsuse suurenemisest võrreldes mullusega.

2010. aasta II kvartalis oli tööandja keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus 17 431 krooni. Keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus tõusis 0,8% ja tunnis langes 2,7% võrreldes 2009. aasta teise kvartaliga.

Statistikaamet korraldab palgastatistika uuringut rahvusvahelise metoodika alusel 1992. aastast. 2010. aastal on valimis 11 685 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni. Avaldatud keskmised brutokuupalgad on taandatud täistööajaga töötajale, et oleks võimalik võrrelda palku tööaja pikkusest olenemata. Kuupalga arvestamise alus on tasu tegelikult töötatud aja ja mittetöötatud aja eest. Tunnipalgas tasu mittetöötatud aja eest (puhkusetasu, hüvitised jm) ei kajastu. Lühiajastatistikas mõõdetakse keskmist brutopalka kui tööjõukulu komponenti. Tööjõukulu hõlmab brutopalka ning tööandja sotsiaalmakseid, -hüvitisi ja -toetusi palgatöötajatele.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt