Autor: Lemmi Kann • 6. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tollikontroll päästis riigile 165 miljonit krooni 

Maksu- ja Tolliamet hoidis 2010. aasta I poolaastal tollikontrolli tegevusega ära kokku 165 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile, mis on suurem kui kogu möödunud aastal ärahoitud kahju.

Tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul on tollikontrolli üksused esimesel poolaastal tegelnud olulisemate riskide maandamisega. "Traditsiooniliselt on kõrge riskiga aktsiisikaubad, eriti sigaretid ja kütus. Suurepärase tulemuse saime ka narkootikumide avastamisel ja võitluses intellektuaalse omandi rikkumistega" lisas Järg.

Aasta esimese kuue kuuga avastati rekordiliselt palju, 199 988 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa. (2009. aastal kokku 151 563 ühikut.) Suurima üksikjuhtumina saab välja tuua aprillis avastatud 23 332 paari võltsitud Adidase jalatseid.

 Seadustele mittevastavate sigarettide avastamine on tänavu esimesel poolaastal võrreldes eelmise aasta sama perioodiga samuti kasvanud. 2009. aasta esimese kuue kuuga avastati ligi 4,59 miljonit salasigaretti, tänavu 5,69 miljonit salasigaretti. Võrreldes varasema ajaga on suurenenud sigarettide kogused, mida püütakse salaja üle piiri toimetada. Ühe korraga üritatakse sõiduki konstruktsioonidesse peidetult üle piiri tuua 10 000 kuni 35 000 sigaretti.

Suurimad juhtumid:

* Narva tollipunktis avastati läbivalgustamisel ühe veoki vaheseinast 280 800 salasigaretti.* Luhamaal avastati juunis Ukraina kodaniku juhitud kaubiku kahekordsete tagauste vahelt 140 000 sigaretti. Tegemist oli leidliku peidikuga. Seestpoolt vaadates ei viidanud miski topeltustele ning juurdeehitatud uksed olid varustatud salalukuga, mis ei lasknud originaaluksi avada. Ustevahelise peidiku sügavuseks oli 40 cm.  Salaalkoholi kogused on vähenenud. Eelmise aasta I poolaastal avastati ligi 13 243 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks), tänavu 7800 liitrit.

Ohustatud liikidega (Loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsioon CITES) seotud juhtumeid avastati I poolaastal kokku kolmel korral. Ühel juhul oli tegemist piirikontrolli käigus kullersaadetisest avastatud kreemidega, mis sisaldasid piimalille Euphoria Cerifera. Ülejäänud kaks juhtumit olid seotud karu sappi ja karu rasva sisaldavate kreemidega.

 Kuue kuuga avastati 85 narkootiliste ainete ja lähteaine salakaubaveo ning omamise juhtumit. Koguseliselt suurim avastus oli I kvartalis Tallinna Vanasadamas, kus Soome suunduva reisija kohvrist leiti 38 770 grammi katataimi, mis sisaldavad katinooni. II kvartalis avastati suurima kogusena Narva piirtollipunktis Venemaalt saabuva sõiduki pagasist 2619 g amfetamiini. Kvartalite lõikes on kasvanud juhtumite arv, kus postipakkidest on avastatud kanepiseemneid. Ebakvaliteetset ja nõuetele mittevastavat kütust ning ladude kontrolli käigus üle- või puudujääke avastati esimesel poolaastal kokku 1 044 716 liitrit. Nõuetele mittevastavat kütust avastati nii tanklatest kui ka paakautodest kütuse veol, samuti paiksetest mahutitest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700