23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad: fondi sage vahetamine kogujale kahjulik

Swedbanki investeerimisfondide juhi Agnes Makk sõnas, et pank on pensionifondi tiheda vahetamise vastu, sest kui vähemteadlikud pensionikogujad jooksevad kõrgemat tootlust jahtides pidevalt fondi muutmise avaldust kirjutama, suurendab see kaudselt kõigi kogujate kulusid.

"Tihedamate vahetuste lubamine, et anda osakuomanikele ja kogujatele võimalus turuolukorrale kiiremini reageerida, soodustab mõtlemist, et II sammas on „ajastamiseks” ja „kauplemiseks” loodud toode," rääkis Makk. "Oleme veendunud, et ei tohiks soodustada lühiajalise kauplemise põhimõtete kasutamist pensionivara haldamisel."

Nordea Pensionsi juhatuse esimehe Angelika Tageli hinnangul võiks lubada inimestel pensionifondi vahetada neli korda aastas. "Nordea tervitab konkurentsi ning pooldab võimalust vahetada pensionifonde kvartaalselt ehk neli korda aastas. Arvestades pensionisäästude pikka investeerimishorisonti, on just neli korda aastas optimaalne samm, mis võimaldab efektiivset konkurentsi, annab inimestele rohkem valikuid ning samas hoiab ära üleliigse "hüplemise" pensionifondide vahel," kommenteeris Tagel. "Liiga sagedane pensionifondi vahetamine võib ennekõike kahjustada inimese enda pensionisäästusid, sest tehingutega kaasnevad kulud."

"Ainult pressiteate põhjalt on väga keeruline konkurentsiameti argumente ja ideid näha. Võimalus kolm korda aastas fondi vahetada on SEB hinnangul nii pikaajalise iseloomuga rahakogumise juures piisavalt paindlik. Väga lühiajaliste näitajate, nagu ühe-kahe kuu omade, põhjal ei ole aastakümneteks investeerides mõttekas otsuseid langetada," kommenteeris SEB Varahalduse juhatuse liige Ülle Mathiesen. 

 

Autor: Anne Oja, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700