Autor: Rivo Sarapik • 16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa õigus koondus ühte portaali

Täna Brüsselis toimunud justiits- ja siseküsimuste nõukogu mitteametlikul kohtumisel avati uus Euroopa e-õiguskeskkonna portaal.

Justiitsminister Rein Langi sõnul nõuavad EL põhivabadused, milleks on inimeste, kapitali, kaupade ja teenuste vaba liikumine, liikmesriikidelt ka selliste süsteemide loomist, mille abil EL kodanikud ja firmad saaksid ööpäevaringselt neile vajalikku informatsiooni kõigi liikmesriikide õigussüsteemide ja regulatsioonide kohta.

Justiitsministeeriumi nõuniku Jaana Sahki sõnul on Euroopa e-õiguskeskkonna portaal oma esimeses versiooni infoveeb. „See tähendab, et igal liikmesriigil on oma leheküljed, kus tutvustatakse liikmesriigi õigussüsteemi, õiguselukutseid, menetlusi ja muud sellist,“ selgitas Sahk.

Sahki sõnul on portaali kõige olulisemaks kasuteguriks võimalus leida vajalikku informatsiooni erinevate liikmesriikide kohta ühest kohast, mis lihtsustab oluliselt juurdepääsu teabele ning aitab kaasa piiriüleste menetluste lihtsamaks ning selgemaks muutumisele.

Tulevikus soovitakse portaali kokku koguda kõikide EL liikmesriikide õigusinformatsioon ning luua üks keskkond, kust nii õiguspraktikud kui ka kodanikud saaksid kiiret ja ajakohast informatsiooni teiste liikmesriikide õigussüsteemide ning õigusasutuste kohta.

Oluline osa portaalis on ka piiriülese videokonverentsi võimaluste tutvustus, samuti on välja töötatud mitmeid juhendmaterjale liikmesriikidele, et julgustada liikmesriikide õiguspraktikuid enam kasutama kaugkohtuistungi pidamise võimalust läbi videokonverentsi süsteemide piiriülestes menetlustes. Kaugkohtuistungi pidamist võimaldav videokonverentsi komplekt on olemas kõikidel Eesti kohtutel.

Kaugkohtuistungite näol on tegemist istungiga, kus kohtust kaugel, näiteks välismaal või kinnipidamisasutuses, viibivad osapooled on kaasatud kohtuasja arutamisesse videoühenduse vahendusel. Selline süsteemi muudab kohtumenetluse tunduvalt kiiremaks, mugavamaks, turvalisemaks ja odavamaks. 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700