Autor: Rivo Sarapik • 16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelnõu: väärtpaberikonto saab avada pangata

Eelnõu kohaselt saab järgmisest aastast avada väärtpaberikonto otse Eesti väärtpaberite keskregistris panga või kontohalduri sekkumiseta.

Rahandusministeeriumi kooskõlastamisele saadetud asjaõigusseaduse, Eesti väärtpaberite keskregistri seaduse, rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse ning väärtpaberituru seaduse muutmise seaduse eelnõu peamine eesmärk on võtta Eesti õigusesse üle EL direktiiv 2009/44/EÜ, mis käsitleb finantstagatiste ja väärtpaberite arveldustega seonduvat.

Direktiivi reguleerimisala hõlmab peamiselt nõudeid finantstagatistele ning nende seadmisele selliste professionaalsete osapoolte vahel nagu pangad, investeerimisettevõtjad ja keskpangad. Eelnõu muudatustega täpsustakse finantstagatise eset ning isikute ringi, kelle vahel saab sõlmida finantstagatise-alaseid kokkuleppeid.

Lisaks on eelnõu üheks eesmärgiks täpsustada Eesti väärtpaberite keskregistris väärtpaberikontodega seotud registritoiminguid, eelkõige neid, mis seonduvad väärtpaberite pantimisega. Olulisem tavakodanikku puudutav muudatus on seotud võimalusega avada nii juriidiliste kui ka füüsilistel isikutel edaspidi väärtpaberikonto otse Eesti väärtpaberite keskregistris ilma panga või muu kontohalduri sekkumiseta.

Direktiivi ülevõtva õigusakti peavad liikmesriigid vastu võtma hiljemalt 30. detsembril 2010 ja kohaldada tuleb vastuvõetud sätteid alates 30. juunist 2011.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700