Autor: Rivo Sarapik • 14. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millisest ärist saab Eestis järgmine kullaauk?

Eesti seisukohast huvitavateks uuenevateks sektoriks võiksid olla mahetoodetega seonduv ning taastusraviäri, kommenteerib juhtimiskonsultant Mait Raava portaalis Juhtimine.ee.

Seoses inimeste jõukuse kasvuga suureneb nõudlus mahetoodete järele. Seda võimendavad allergia levik, tervisteadlikkuse kasv ja loodusläheduse väärtustamine. Olles alles väljakujunemata sektor, on siin mitmeid kasvavaid nišiturge, milles Eesti napi maa- ja inimressursiga tegusid võib teha. Meil on põllumajanduses ja toiduainetööstuses pikaajaline kogemus ja teaduspotentsiaal. Miks ei võiks mõni Eesti mahetoote bränd saada kodus ja välisturgudel niisama hinnatuks ja tuntuks, nagu olid seda kunagi Eesti vorstid ja kartulid Venemaal? Mahetoodetest võiks saada tegelikult palju mastaapsem äri, kui seda oli oma ajal Hansapank.

Teine huvitav sektor oleks tervishoid, täpsemalt taastusravi. Inimeste eluiga pikeneb pidevalt, tervist väärtustatakse järjest rohkem, uute elamuste otsimine on trend. Ja nagu põllumajanduses ja toiduainetööstuses, on meditsiinis, ravikehakultuuris, turismis ja meelelahutuses (siin ka oluline) piisavalt teaduskompetentsi, millele innovatsiooni rajada. Taastusravi annaks omas nišis hästi brändida ja lähivälisturgudel, kui mitte kaugemalegi, tegusid teha.

Nii mahetoodetele kui ka taastusravile panustamise kasuks räägib see, et need ei ole liialt teadusmahukad. Meie teaduspotentsiaal on ju imeväike – see on fakt. Küllap on teisigi strukturaalselt uuenevaid sektoreid, mis on Eesti ettevõtete rahvusvahelise konkurentsivõime seisukohast huvitavad, näiteks põlevkivi ja metsaga seonduv. Kuid, mis peamine, – panustada tuleb valdkonda, millel oleks väljavaade saada piisavalt mastaapseks, milles ettevõtted pakuksid tööhõivet kümnetele ja kümnetele tuhandetele inimestele. Vastasel juhul oleks see liiga väike äri ja maailmas läbilöögi võimalus poleks suurem loteriivõidu võimalusest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700