12. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 nippi, kuidas odavalt reisida!

Raha napib, kuid reisida tahaks? Tegelikult ei vaja sa suurepäraste reisikogemuste saamiseks seljakotitäit raha, vaid nutikaid nippe, kuidas säästa.

1. KoduvahetusKoge reisil elu just nagu kohalik ning unusta kallis majutus, vahetades oma kodud kellegagi mõnes põnevas sihtkohas. Teise inimese kodus elades saad automaatselt parema pildi kohalikust ühiskonnast ning säästad nii ka kallist raha. Teine võimalus on üürida oma kodu reisil oleku ajaks välja. See tähendab, et sa ei pea enam muretsema üüriraha või kodulaenu pärast ning parimal juhul võidad ka natuke lisaraha reisil kulutamiseks. Koduvahetusest saad lähemalt aimu näiteks lehekülgedel Home Link või Home Exchange.

Rongisõit on romantiline ja lõõgastav, annab võimaluse linnast välja saada, vähendada sinu ökoloogilist jalajälge ja ühtlasi säästab nii mõnegi sendi. Kui plaanid reisides kindlasti lennukit kasutada, sihi kõige odavamate piletite peale – broneeri reis 11 kuud varem või keskendu viimase hetke pakkumistele. Kui oled nende õnnelike seas, kes endale lendamist suhteliselt tihti lubada saavad, kasuta kindlasti sama lennufirmat, nii kogud boonuspunkte. Hoia pidevalt silma peal ka eripakkumistel, transpordiga võidetud raha eest saad rohkem muid hüvesid nautida.

2. Hoia kokku transpordi pealt

3. Tingi ja mängi riskeeridesHarjuta turgude tarvis oma tingimis- ja parseldamisoskust enne, kui jala üldse uksest välja tõstad. Viimasel minutil majutust broneerides või hotellidega otse läbi rääkides (soovides tube täis saada, on nad tavaliselt üsna varmad hindu kärpima) võid samuti säästa. Kontrolli ka nende kodulehekülgi näiteks spetsiaalsete nädalavahetuse pakkumiste leidmiseks. Ole riskialdis: jättes asjad juhuse hooleks ja otsides majutust alles kohale jõudes, võid samuti saada häid allahindlusi. Tihti on siiski lõbusam ja mõnusam peatuda üüritubades või kodumajutuses, nii saad kohalikega parema kontakti ja saad kogeda elu kohaliku perekonna juures, makstes seejuures tunduvalt vähem kui need, kes otsejoones tavalisse hotelli suunduvad. Mõned veebifirmad lasevad ka sul endal soovitud hindu hotellidele ja lennureisidele pakkuda, näiteks www.priceline.com.

4. KondiaurElu teed mööda kihutades, juuksed tuules lehvimas – ei, me ei räägi kallist ja üldse mitte loodussõbralikust kabrioletist, vaid hoopis taevalikust jalgrattast. Sõtku end vaba hingena loodust avastama ning seda ääretult keskkonnasõbralikult. Peatu kämpingutes ja hostelites või pane end kirja grupisõidule, kus saad hulganisti uusi sõpru ning lisaks ka nii mehaanilist kui ka organisatoorset abi. Mõnusalt isekas on minna ka üksi, midagi organiseerimata, kohates teisi ratastel mõttekaaslasi. Internetiavarustes leidub ka n-ö rattaturistide kommuune, kust leiad ka inimesi, kes lasevad sul ehk oma diivanil öö mööda saata. Vaata nt www.warmshowers.org. Kui plaanid rattapuhkust, broneeri kindlasti aegsasti ka ilus ilm ära.

5. „Diivanisurf“CouchSurfing (ehk diivanisurf) on ülipopulaarne veebileht, mis koondab ligi 900 000 liiget. Selle mõte on ühendada inimesi ja kohti, külvata tolerantsust ja teha maailmast üldises plaanis parem paik. Kõlab ju hästi. Veebilehe kaudu saavad reisihuvilised nende inimeste kontakte, kes oma diivaneid ränduritele magamiseks pakuvad. Hea diivanisurfaja ei sega teisi ja on abivalmis, aitab enda järelt koristada, süüa teha jms.

6. Saa oma raha eest rohkemOlenevalt sellest, kust sa tuled, peab su raha ilmselt kõige kauem vastu Aasias, proovi näiteks ülipõnevat Bangladeshi, Kambodžat, Laost või Indiat. Jälgi hoolega vahetuskursse ja vali riigid, mis antud ajahetkel sulle taskukohasemad on. Millise sihtkoha kasuks sa ka ei otsustaks, raha säästad sellega, kui väldid suurlinnu ja püsid väiksemates kohtades, kus on vähem võimalusi oma raha tuulde loopida. Seal viibides kasuta ära tasuta võimalusi nagu jalutamine, kirjutamine, joonistamine, jutustamine, rattasõit, male ja rannas laisklemine.

7. Reisi hooajavälisel ajalReisides hooajavälisel perioodil on kõik alates majutusest kuni ekskursioonideni tunduvalt odavam. Lisaks on turiste vähem ning saad end tunduvalt rahulikumalt tunda. Uuri kindlasti põhjalikult oma sihtkohta – soovitud linnas võib igal ajal mõni kohalik festival vm selline üritus toimuda.

8. Jaga kulusid ja valmista ise süüaÜksi reisimine on teatavasti üks kalleimaid võimalusi. Grupiga koos ei jaga sa mitte ainult kogemusi, aga ka takso-, bensiini-, majutus- jm kulusid. Üksi olles tasub alati seltsi otsida, mitte ainult kulude jagamiseks, vaid ka mõnusaks ajaviitmiseks. Proovi hostelites ööbimist – see on täiesti omaette maailm ning suurepärane viis uute inimeste ja reisikaaslastega tutvumiseks. Paljud hostelid on ka täiesti imetabased ja ainukordsed. Teine hea nipp on ise süüa valmistada, otsi üles turg ja proovi kätt kohalike roogadega. Üksik rändur võib tavaliselt toidu, majutuse ja transpordi pealt kuni 50% rohkem maksta, kui paaris reisijad.

9. Kasuta telki

Telkimine on lausa naeruväärselt tore ettevõtmine (kui sulle sellised asjad meeldivad). Selles on midagi mõnusalt lapsikut, kui saad magada riidest majas või mõnes sõidukis. Otsi vaid sobiv peatuspaik ning alusta loodusega suhtlemist. Miski ei võida ööd tähtede all, lõputu värske õhu ja vabadusemaiguga, mida sulle annab telk või karavanibuss. Telkimishinnad pole mitte ainult odavad, vaid annavad sulle ka võimaluse ise süüa teha ja piknikku pidada.

10. Otsi endale töö

Ikka pole veel reisi jaoks raha? Meretagused tööotsad võivad olla sinu jaoks pääseteeks. Reisi ajal töötamine ei paranda mitte ainult sinu finantsseisu, vaid lasevad su taaskord sügavamale kohalikku kultuurikihti, kui sa seda lihtsalt läbisõidul iial kogeda saaksid. Kui sul pole mingeid erilisi oskusi, proovi põllumajandus- või turismisektorit, baaritööd, laste hoidmist. Austraalia, Uus-Meremaa ja Jaapan on head paigad tööviisadega puhkamiseks, EL-s ei vaja Euroopa Liidu kodanik töötamiseks mingit luba.

Allikas: LonelyPlanet

Naistekas.ee

Autor: Signe Sillasoo, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700