28. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa maksud elasid masu üle erinevalt

Täna avaldatud Eurostati raportist maksustamise trendidest Euroopa Liidus võib muuhulgas lugeda, kuidas ülemaailmne finantskriis Euroopa maksupoliitikat mõjutas.

Analüüsides trende 2008. aastal ning 2009. aasta alguses, nendib raport, et maksumeetmed on riigiti väga erinevad. Enamikel juhtudel on tegemist erinevate maksukärbetega, kuid mõnedes riikides on tulnud pingelise eelarveseisu tõttu ka maksude tõstmise teed minna.

Suurematest trendidest on üsna sageli majapidamiste ostujõu toetamiseks kärbitud üksikisiku tulumaksu. Seda mitte tingimata läbi maksumäärade vähendamise, vaid pigem läbi erinevate soodustuste, millest said tuge eelkõige madalama sissetulekuga majapidamised. Neis riikides, kus maksumäär tõusis, puudutas see elanikkonna jõukamat osa, nendib raport. Mõnes riigis – nagu Eestis – jäeti ära kavandatud maksukärped.

Käibemaksumäärasid Suurbritannia erandiga üldiselt tarbimise ergutamiseks ei vähendatud. Selle asemel hoopis tõsteti käibemaksu reas riikides nagu Iirimaa, Ungari ja Balti riigid - ning kärbiti või kaotati erandeid. Paljudes riikides tõsteti aktsiise – Soomes näiteks tõusis alkoholi- ja tubakaaktsiis10%.

Harvad olid ka juhud, kus kärbiti ettevõtte tulumaksu – näiteks tegi seda Rootsi. Tõenäoliselt seetõttu, et taoline meede lühemas perspektiivis kahjumis firmasid ei aita, nendib raport. Mitmes riigis tehti ajutisi maksusoodustusi investeeringutele, et ärgitada firmasid investeerima just majanduse madalseisus.

Kütuseaktsiise üldiselt ei kärbitud. Väga erinevaid meetmeid kasutati erinevate sektorite toetuseks – mitmes riigis üritati nii näiteks ehitussektori langust pidurdada, Maltal ja Küprosel õgvendati turismisektori maksukoormat.

Autor: Sirje Rank, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700