Autor: Lemmi Kann • 11. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sigaretid pääsevad müügimaksust

Tallinna linnavalitsus pidi nõustuma rahandusminister Jürgen Ligiga, et sigarettidele ei saa müügimaksu rakendada, kuna see ei ole kooskõlas Euroopa Nõukogu direktiiviga aktsiisikaupade maksustamise kohta.

Just sellise sisuga kirja saatis Tallinna Linnavalitsus täna Kaubandus-Tööstuskojale, Maksumaksjate Liidule ja Tubakatootjate Eesti Assotsiatsioonile.

"Täna Tallinna Linnavalitsusest saadud selgituse kohaselt ei ole sigarettide müük müügimaksu objektiks, seda lähtuvalt aktsiisiseadusest, mis on käsitletav kohalike maksude seaduse mõistes eriseadusena maksuobjekti määratlemises osas," teatas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise- ja õigusosakonna juhataja Mait Palts.

"Tuginedes rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna seisukohale oleme eelnevalt väljendanud seisukohta, et sigarettide müüki tuleks käsitleda müügimaksu objektina. Tuginedes rahandusministri kirjale tuleb aga asuda seisukohale, et sigarettide müük ei ole müügimaksu objekt," nendib kirjas Tallinna abilinnapea Eha Võrk.

Jutt käib rahandusministri poolt 19. mail Eesti Kaubandus-Tööstuskojale saadetud kirjast, milles ministeerium leidis, et Tallinnas kehtestatav müügimaks ei ole kooskõlas aktsiisi direktiivi erieesmärgi nõudega täiendavalt kehtestatavale kaudsele maksule. Samuti märkis rahandusministeerium, et Tallinnas kehtestatav müügimaks ei ole kooskõlas ka aktsiisi maksubaasi määramise reeglitega sigarettidele.

"Kuna Tallinna linna tänase seisukoha järgi ei ole sigarettide müük müügimaksu objektiks lähtuvalt alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadusest, mis on käsitletav kohalike maksude seaduse mõistes eriseadusena maksuobjekti määratlemise osas, on sellest võimalik analoogiat rakendades järeldada, et kõiki aktsiisikaupu, mille maksustamine lähtub aktsiisiseadusest ehk eriseadusest, tuleks käsitleda sarnaselt," lisas Palts.

Loe Tallinna LInnavalitsuse kirja 11. juunist

Loe rahandusministeeriumi kirja 19. maist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700