9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna võib 6 kuu Euribor tõusta üle 1%

Täna võib olla esimene päev pärast seitset kuud, mil 6 kuu Euribor tõuseb taas üle ühe protsendi taseme. Eile fikseerus Eesti era- ja äriklientide baasintressiks kujunenud baasintressimäär  0,999% tasemel.

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna analüütik Madis Aben ütles, et kuue kuu Euribor on tasapisi tõusnud alates märtsi lõpust. „Selle taga on ilmselt nii suurenenud riskid raha- ja väärtpaberiturgudel kui mitmete eurotsooni riikide eelarve- ja võlaprobleemid.“

„Esimene on tingitud mõnede suurte Euroopa pankade laenuportfelli kvaliteediriskide kasvust ning teine jätkuvast erasektori nõudluse passiivsusest, mida riigieelarvete defitsiitide hinnaga üritatakse kompenseerida,“ lisas ta.

Abeni sõnul võib baasintressi ja sedakaudu Euribori tõusu oodata inflatsiooniootuste märgataval kerkimisel. „Märkimisväärset baasintressi ja sedakaudu Euribori tõusu nähtavas tulevikus ei ole ilmselt siiski oodata, kuna Euroopa majandus töötab endiselt oluliselt allpool oma potentsiaalset taset, mistõttu makromajanduspoliitika on suunatud nõudluse toetamisele.“

„Kuna paljude riikide eelarvelised võimalused selleks on üha piiratumad, siis on rahapoliitikal ka nähtavas tulevikus oluline roll majanduse toetamisel,“ sõnas Aben.

Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Janno Luurmees ütles, et Euribori futuuride hindadele tuginedes on turuosalised arvanud, et kuue kuu Euribor võib tõusta üle 1% käesoleva aasta lõpus või järgmise alguses.

„Euribori tõusu võib põhjustada usaldamatuse kasv ja likviidsuse vähenemine pankadevahelisel rahaturul. Kui peaks aset leidma oodatust kiirem majanduse taastumine euroalal, siis ka see võib Euribori tõusule kaasa aidata,“ märkis Luurmees.

Autor: Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700