Autor: Lemmi Kann • 3. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigieelarvesse laekus viie kuuga makse 24,4 miljardit krooni

Mai lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulusid laekunud 24,4 miljardit krooni, mis on 39,5 protsenti eelarves planeeritust ning vastab rahandusministeeriumi kevadprognoosis oodatud tasemele. Mais laekus sellest 5,1 miljardit krooni.

Aasta esimesel poolel laekub maksutulusid tavapäraselt vähem, mis tuleneb peamiselt tulumaksutagastustest. Möödunud aasta mai lõpuks oli riigieelarvesse laekunud 24 miljardit krooni ehk 38,4 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest, teatas ministeerium.

Sotsiaalmaksu laekus mai lõpuks 10,9 miljardit krooni, mis on 40,4 protsenti eelarves kavandatust. Mais laekus sellest 2,2 miljardit krooni ehk 7 protsenti vähem kui 2009. aastal. Mai laekumine oli oodatud tasemel, järgnevatel kuudel on oodata tööturu olukorra stabiliseerumisest ning sesoonsusest tulenevalt sotsiaalmaksu laekumise kasvu.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus mais 353,8 miljonit krooni ning viie kuuga on riigieelarvesse kokku laekunud 152 miljonit krooni. 2009. aasta sama perioodi jooksul ületasid tulumaksu tagastused laekumisi ca 0,5 miljardi krooni võrra. Mais jätkus tulumaksu tagastamine mahus 30,3 miljonit krooni, kokku on riik 2010. aastal tagastanud ca 1,7 miljardit krooni. Kohalikele omavalitsustele laekus mais füüsilise isiku tulumaksu 745,4 miljonit krooni.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus viie kuu jooksul eelarvesse 838,8 miljonit krooni, mis on 34,6 protsenti riigieelarves planeeritust. Mais laekus sellest 190,1 miljonit krooni - jaotatud kasumilt laekus 154,2 ning erisoodustustelt 24 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga on laekumine mais vähenenud 18,4 protsendi võrra. Laekumise olulist suurenemist on oodata suvekuudel, kui makstakse välja valdav osa ettevõtete kasumist.

Käibemaksu on aasta algusest alates laekunud 7,9 miljardit krooni, mis moodustab 41,5 protsenti eelarves kavandatust. Mais laekus käibemaksu 1,6 miljardit krooni, mis on 8,9 protsenti rohkem kui 2009. aastal. Käibemaksutagastused suurenesid maikuus võrreldes aprilliga ca 110 miljoni krooni võrra, deklareeritud käibed samal ajal veidi vähenesid.

Alkoholiaktsiisi on maikuu lõpu seisuga riigieelarvesse laekunud 981,9 miljonit krooni ja eelarvest on täidetud 42,1 protsenti. Mais laekus sellest 196,3 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga on viie kuuga aktsiisi laekunud 5,9 protsenti rohkem ning laekumised on kogutud varude järgselt saavutanud oma tavapärase taseme.

Tubakaaktsiisi on laekunud maikuu lõpu seisuga 864,3 miljonit krooni ning eelarvest on täidetud 47,2 protsenti. Tulenevalt võrdlemisi suurest varude soetamisest möödunud aasta lõpul laekus tubakaaktsiisi mais vaid 37,8 miljonit krooni. Tavapäraste maksulaekumiste taastumist võib eeldada alates teisest poolaastast.

Kütuseaktsiisi on maikuu lõpu seisuga eelarvesse laekunud 2,3 miljardit krooni ja eelarvest on täidetud 47,8 protsenti. Mais laekus sellest 406,6 miljonit krooni, mis oli oodatud tasemel ning 9,4 protsenti rohkem kui 2009. aastal.

Ettemaksukonto muutus suurendas mais laekunud maksusummasid 101,8 miljoni krooni võrra. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto positiivne muutus viitab, et mais tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700