3. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eraisikutest investorite maksuvabastus täna hääletusel

Riigikogus on täna lõpphääletusel seaduseelnõu, mille tulemusel muutub eraisikute taasinvesteeritud väärtpaberitulu tulumaksust vabaks. See on idee, mida Äripäev on aastaid toetanud.

Kui riik tahab, et inimesed hakkavad ise rohkem säästma, tuleb see teha lihtsaks ja soodsaks - eraisikute investeeringutulu maksuvabastus on seda mõlemat, kirjutas Äripäev 2008. aasta jaanuaris ilmunud juhtkirjas.

2007. aastal valitsuse algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu oli eile parlamendis teisel lugemisel. Seaduse eesmärk on tagada füüsilisest isikust ettevõtja võrdne kohtlemine väärtpaberitehingutest saadud kasumi maksustamisel.

Eelnõus on pakutud välja investeerimiskonto kasutamisel põhinev süsteem, mis võimaldab teatud enamlevinud liiki investeeringutest saadud tulusid ilma maksukohustuseta edasi paigutada.

Investorid toetavad

Investor Heldur Meerits kommenteeris aasta tagasi menetluses olnud tulumaksuseadust, et olukorras, kus investorid kannavad suuri kahjumeid ning riigieelarve ei saa nagunii eraisikute investeeringutelt pea mingit maksutulu, on õige aeg muudatus ära teha.

Mullu sügisel toetas sama mõtet ettevõtja Jaan Pillesaar, kelle sõnul aitaks väärtpaberitulu eraisikule maksuvabaks tegemine suurendada eestlaste teadlikkust aktsiatest. "Riiki tuleks igal juhul miljardites uut raha, uusi rikkaid maksumaksjaid, uusi töökohti jne. Riigi esialgne väike kaotus tulumaksus kaetakse kuhjaga muudest maksulaekumistest," põhjendas ta toona.

Sama ettepaneku tegi valitsusele ka noorte ettevõtjate liikumine Tark Eesti, mille üks juhte on Pillesaar.

Segadus kindlustuses

Kindlustusseltside liidu eilse teate kohaselt tekitab plaanitav seadus suuri probleeme elukindlustusseltside klientidele. Liit tegi eile ettepaneku jõustada seadus kõikidele investeerimistoodetele ühel ajal järgmise aasta 1. jaanuaril.

Liidu volikogu aseesimehe Indrek Holsti sõnul on probleemne eelnõu osa, mille kohaselt saab finantsvarana investeerimiskonto süsteemi kaasata üksnes pärast selle aasta 1. augustit sõlmitud investeerimisriskiga elukindlustuslepingud.

"Tunnustame ja toetame eelnõu sisu, millega kehtivad investeerimisriskiga elukindlustuslepingud säilitavad senised tulumaksusoodustused kuni aastani 2024, kuid pole nõus eelnõu ülikiire rakendamisega uutele sõlmitavatele investeerimisriskiga elukindlustuslepingutele alates 1. augustist 2010," rääkis ta.

Autor: Indrek Kald, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700