1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehis: müügimaksu oleks pidanud varem keelustama

Maksumaksjate liidu juhi Lasse Lehise sõnul käitus riik paadi- ja müügimaksu ära keelates õigesti, kuid oleks pidanud seda tegema varem.

Tema kinnitusel tulnuks samale järeldusele jõuda juba aasta alguses. Lehis oletas, et selleks polnud piisavalt aega. "Eks detsembris läks natuke kiireks seda kõike läbi seedida. Nüüd on olnud aega ja me oleme näinud probleeme, mis selle müügimaksuga on - et teed ühe asja ringi ja tuleb kolm probleemi asemele," rääkis ta.

Lehise sõnul jäi varasem otsus ilmselt ka selle taha, et Tallinn on eelarve teinud ja uute maksutuludega arvestanud. "Ütleme nii, et oli vaja inimeste peal ära proovida, et veenduda, et kohe kuidagi ei sobi," märkis ta. "See küsimus jääb ikka, et pool aastat peab keegi selle jama ikkagi kinni maksma."

Tema väitel on müügimaks vastuolus ELi direktiiviga. "Piisab vaid ühest ettevõttest, kes läheb kohtusse ja võidab ning siis küsivad kõik maksu tagasi," sõnas maksumaksjate liidu juht.

Lehis selgitas, et paadi- ja müügimaks ei sobi kohalikuks maksuks, kuna see peaks olema mõne piirkonnaga selgelt seotud. "Kui üle Eesti keegi kaupa müüb, siis väga raske on seda kuidagi mingi linna või valla piires maksustada. Paadimaksu puhul, kui seadus ütleb, et maksustatakse paadi asukoha järgi, siis tekib küsimus, kus see asukoht on. Kui ta ujub parajasti kuskil, siis on võimatu seda asukohta tuvastada," rääkis ta.

 

Autor: Lemmi Kann, Anne Oja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700