Autor: Lemmi Kann • 25. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõttelaenude maht kukkus aastaga 9%

Ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute kogumaht vähenes viimase aasta jooksul 8,7 protsenti, teatas Eesti Pank.

Eesti eraisikutele ja ettevõtetele antud laenude ja liisingute kogumaht kahanes aprillis 1,5 miljardi krooni võrra ehk 0,6 protsenti. Kuu lõpus ulatus laenu- ja liisinguportfelli maht 246 miljardini, olles aastatagusega võrreldes 6,6% väiksem.

Viimase aasta jooksul vähenes ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute kogumaht 8,7%. Samal ajal kahanes eraisikutele väljastatud laenude ja liisingute kogumaht 4,1%, mis tulenes pika tähtajaga eluasemelaenude suurest osakaalust, ütles keskpanga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist Siret Vildo.

Laenuaktiivsus püsis aprillis varasemate kuudega võrreldaval madalal tasemel. Kuu jooksul ettevõtetele väljastatud laenude maht ulatus kahe miljardi kroonini. Ligi pool aprillis antud uutest laenudest läks kaubandus- ja tööstussektorile.

Vaatamata eraisikute viimase poole aasta jooksul paranenud kindlustundele püsis eluasemelaenude nõudlus kinnisvaraturu suhteliselt madala hinnataseme juures  ka aprillis väga tagasihoidlik. Kuu jooksul väljastatud uute eluasemelaenude maht oli 2009. aasta keskmisest tasemest 13% väiksem.

Eesti Panga teatel ei muutunud viivislaenude maht aprillis varasemate kuudega võrreldes märkimisväärselt. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht vähenes 165 miljoni krooni võrra, kuid nende osakaal portfellis jäi sarnaselt märtsiga 6,7% tasemele.

Aprillis paranes ettevõtetele väljastatud laenude kvaliteet, kuid eraisikute üle 60 päeva maksetähtaega ületavate eluasemelaenude osakaal suurenes 0,1 protsendipunkti võrra, 4,6%ni. Laenuportfelli kvaliteedi paranemine on aeganõudev protsess ning võtab ka majandusaktiivsuse kasvades aastaid.

Nagu teisedki pangandussektori näitajad, jäid ka uute pikaajaliste laenude intressimäärad varasemate kuudega võrreldavale tasemele. Ettevõtetele väljastatud laenude keskmine intressimäär oli aprillis 3,3% ning eluasemelaenude oma 3,6%.

Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste maht suurenes aprillis 545 miljoni krooni võrra ehk 0,5%, ulatudes kuu lõpus 112,2 miljardini. Sel aastal on kasvanud eelkõige ettevõtete hoiused. Aprilli lõpus oli ettevõtete hoiuste maht aastatagusest kümme protsenti suurem.

Eesti ettevõtete ja eraisikute laenude ja liisingute kuine kasv

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700