Autor: Lemmi Kann • 20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaher: võlakaitse on kaitsekilp pea 160 000 koduomanikule

Võlakaitseseadus pakub kaitset ligi 160 000 inimesele, kes soetanud endale kodu ja võtnud selleks eluasemelaenu, ütles Riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher täna võlakaitse seaduse eelnõu esimesel lugemisel.

"See seadus annab igaühele neist 160 000 inimestest kindlustunde, et nende kodu on kaitstud realiseerimise, laenukohustuse kõrvalnõuete, lisaintresside ja täiendava tagatise küsimise eest pelgalt juhul, kui kinnisvaraturul toimuvad muutused," sõnas Ken-Marti Vaher.

Eelnõus lähtutakse tasakaalustatuse põhimõttest, mis tähendab, et võlausaldajad ei tohiks seeläbi sattuda halvemasse olukorda võrreldes sellega, mida nad saaks võlgniku olemasoleva vara pankrotimenetluses realiseerimisel ja seejärel võlgniku võlgadest vabastamisel.

"Seaduse eesmärk on võimaldada makseraskustes kodulaenuvõtjale tema võlgade ümberkujundamine, et makseraskusi ületada ja vältida kodu sundmüüki, arvestades seejuures nii võlgniku kui tema võlausaldajate õigustatud huve," ütles Vaher.

Võlgade ümberkujundamine on uus hagita kohtumenetlus, mis võimaldab füüsilise isiku võlgade ümberkujundamist, mis tähendab kas maksetähtaja pikendamist, ositi täitmise võimaldamist või võlakohustuste vähendamist.

Vaheri sõnul on õige menetleda võlakaitseseadust viivitusteta, sest majanduskriis on jätnud Eestis kümned tuhanded inimesed tööta, tuhandeid inimesi ähvardab kodu kaotus ja paljud pered on sattunud tõsistesse toimetulekuraskustesse.

"Eesti inimeste suurim probleem on ebakindlus ja hirm kaotada töö ning kaotada selle tulemusel ka oma kodu. Riik on liiga vähe pööranud tähelepanu kõige raskemas olukorras olevatele lastega peredele, kus on üks või mõlemad vanemad kaotanud töö," lausus Vaher.

"Eelnõus pakutud lahendus hoiab võlgniku motivatsiooni esitada tõeseid andmeid oma võlgade kohta ja järgida kokku lepitud maksegraafikut, sest vastupidisel juhul riskib ta kõigi kokkuleppega saavutatud positiivsete tagajärgede kaotamisega."

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700