Autor: Lemmi Kann • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis alustas tegevust rahvusvaheline ärivaidluste vahekohus ICCMCA

Eestis alustas tegevust rahvusvaheline vahekohus ICCMCA, mis võimaldab ettevõtetel lahendada tekkinud vaidlusi Eesti kohtusüsteemist kiiremini ja väiksemate kuludega.

ICCMCA (International Commercial Court for Mediation, Conciliation and Arbitration) põhikirjaline eesmärk on tsiviilvaidluste lahendamine arbitraaži ehk vahekohtuna. 

„Ärivaidluste arv on majandussurutise tulemusena märgatavalt kasvanud, kuid kohtute suure töömahu tõttu võtab lahenditeni jõudmine aega. Rahvusvaheliselt respekteeritud kohtumudel, mida kasutab ICCMCA, on tõsiseltvõetav alternatiiv paljudeks ärivaidlusteks,“ ütles ICCMCA  nõukogu esimees William Cronenberg. “Vahekohtu otsused on täidetavad nagu Eesti kohtu otsused. Eeliseks on, et otsus tuleb kiiremini ja vahekohtu tasu on ligikaudu pool vastavast Eesti riigilõivust,“ lisas ta.

Eesti on ühinenud New Yorgi 1958. aasta konventsiooniga ning arbitraažikohtu lahendid on siseriiklikult täidetavad.

ICCMCAs nagu igas teises vahekohtumenetluses saavad pooled ise valida vahekohtunikud ehk arbiitrid, või kui pooled kokkuleppele ei jõua, siis valib kohtuniku või kohtunikud vahekohtu nõukogu.

Eestis on kohtunikke, kes on juba väljendanud nõusolekut osaleda ICCMCA töös. „See on tähtis, sest tagab ühtse kohtupraktika  ning õiguse ühelaadse rakendamise. Ka Eesti Kaubandus-ja Tööstuskoja Arbitraažikohtu vahekohtunikena osalevad juba aastaid riikliku kohtusüsteemi kohtunikud, kes saavad olla kohtu eesistujateks,“ märkis vahekohtu nõukogu liige Üllar Talviste.

Talviste tõi esile, et ICCMCA ei ole ainus hiljuti lisandunud arbitraažikohus, sest mõned kuud on tegutsenud Eesti Vahekohus, mis lahendab vaidlusi, mille hagihind kõrvalnõueteta on kuni 25 000 eurot. Arbitraažikohtud on levinud maailma suuremates tööstusriikides ja majanduskeskustes.

ICCMCA menetluse läbiviimiseks tuleb esitada hagiavaldus, tasuda arbitraažimaks ning seejärel valitakse poolte endi poolt  asja menetlevad kohtunikud ning eesistuja. Menetlus toimub UNCITRALi (United Nations Commission on International Trade Law) reeglite järgi.

Talviste lisas, et ICCMCA tegeleb ka lepitusmenetlusega, mis on Eestis täiesti uudne võimalus majanduslike erimeelsuste lahendamiseks. Lepitusseadus võeti meil vastu alles hiljuti ja ei ole veel praktikasse juurdunud, kuid võimaldab säästa vaidluse lahendamisel raha ja olla säästlik.

Ameerika Ühendriikides registreeritud arbitraažikohtu nõukogu esimees on William Cronenberg ning liikmed John Palmer, William Burns ja Üllar Talviste.

Tasub teada 

* William Cronenberg on USA advokaat ning New Yorgi advokatuuri liige, kes elab Eestis 1992. aastast.

* Professor John Palmer on õigusteaduse emeriitprofessor USAst, kes õpetas Eestis õigusteadust aastatel 1996-97 ja 2004 ning omab põhjalikku arbitraažialast kogemust. * William Burns on endine USA Montana osariigi kohtunik ning alates 1999. aastast töötanud õigusteaduse lektorina Eestis, praegu Tallinna Tehnikaülikoolis.* Vandeadvokaat ja endine Eesti Advokatuuri esimees Üllar Talviste on osalenud mitmes rahvusvahelises arbitraažiprotsessis.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700