5. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rehe: Eesti panganduses ei olnud usalduskriisi

Sampo panga juht Aivar Rehe nentis, et nii Eesti pangandus, ettevõtlus kui valitsus jäid maailmamajanduses 2007. aasta teisel poolel vallandunud kriisile reageerimisega ligi aasta hiljaks, samas õnnestus Eestil vältida usalduskriisi panganduses.

Täna toimuval traditsioonilisel Sampo Liidrite Foorumil osalesid avapaneelil panga tegevjuht Aivar Rehe, majandusminister Juhan Parts, konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ning majandusekspert Raivo Vare.

“Kuid erinevalt muust maailmast, kus riigid toetasid finantssektorit miljarditega, ei toimunud Eesti panganduses usalduskriisi. Valitsus tegi struktuursed kärped kiirelt ja pangandus andis peredele jõulise signaali säästmiseks. Eesti jätkusuutlikkust tagas fakt, et meie pangandusest on ligi 98 % tugevate ja stabiilsete Skandinaavia pankade omanduses,” ütles Rehe.

Majandusminister Juhan Parts rõhutas, et Eesti on maailmamajanduse kriisiga hästi kohanenud. “Oleme olnud väga paindlikud ja usun, et saame seda paindlikkust ka välja müüa. Üldine suur majanduspilt on Eestis stabiliseerunud ja nüüd on väga oluline, kuidas ettevõtjad mõtlevad ja milline on nende meelsus tuleviku suhtes,” rääkis Parts.

Marje Josing prognoosis Eesti majanduse kriisijärgset aeglast kasvu, sest eksportivad ettevõtted toibuvad kiiremini ja siseturu ettevõtete olukord paraneb aeglasemalt. Kuid tööturg ei taastu endisel tasemele – efektiivsemaks muutunud ettevõtted palkavad nüüd vähem töötajaid kõrgema palgaga, lisas Josing.

Avapaneeli juhtinud Raivo Vare tõi välja, et Eesti ettevõtete toodang on kriisi järel muutunud suhteliselt kallimaks. ”Kui jätta Läti kõrvale, siis Läänemere regioonis pole me enam oma tootmiskuludega eriti konkurentsivõimelised,” ütles Vare.

Sampo Liidrite Foorum toimub tänavu deviisi all “Värskesse vette” ning jätkub pärastlõunal Peter Fiski  ettekandega “Pilot Fish Strategy”.

Autor: Lemmi Kann, Silvia Kruusmaa

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700