4. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, mis juhtus 4. mail Eesti majanduses

Äripäev avaldab tänavu igapäevast ärikalendri sarja, kust saab lugeda, mis on juhtunud Eesti majanduses sellel konkreetsel päeval viimase kahekümne aasta jooksul. 18 aastat tagasi

4.05.1992. Registreeriti RAS Silmet.  

 17 aastat tagasi

 4.05.1993. Toimus esimene Eesti Panga lühiajaliste laenusertifikaatide oksjon, millega pandi tugevam alus Eesti pankadevahelisele rahaturule. 4.05.1993. Tegevust alustas palkmajatootja OÜ Palktare. 15 aastat tagasi

 4.05.1995. Investeerimisfond Broker Baltic peatas Läti finantskriisi tõttu oma tegevuse Lätis ja mõned päevad hiljem peatas investeerimisfond oma tegevuse ka Eestis (väärtpaberiamet likvideeris 15.05.95 Brocer Balticu ja Brocer Baltic Läti Investeerimisfondi). 4.05.1995. Eesti Tööstuse Keskliit nimetati ümber Eesti Tööstuse ja Tööandjate Keskliiduks (kuulub alates 29.11.97 ühendusse, mis kannab praegu nime Eesti Tööandjate Keskliit). 12 aastat tagasi

4.05.1998. Harju maakohus mõistis ametiseisundi kuritarvitamise ja riisumise eest süüdi hulgikaubandusfirma ASi Itecom endise juhatuse esimehe, süüdimõistmise ajal Harju maakohtus kohtunikuna töötava Ants Lille, Itecomi tegevdirektori Avo Kusma ja pearaamatupidaja Liina Kallavuse ning karistas Lille kolme ja poole aastase ning Kusmat ja Kallavust kolmeaastase tingimisi vanglakaristusega (Lille, Kusma ja Kallavus ehitasid firma raha eest endale ridaelamuboksid). 4.05.1998. Tiit Maidre asus tööle Venemaa naftafirma Orenburgerneft kaubandusesindajana Eestis, enne seda oli ta alates 1994. aastast majandusministeeriumi siseturu osakonna juhataja (Maidre lahkus Onako Eesti tegevjuhi kohalt 2000. aasta mai keskel). 11 aastat tagasi

 4.05.1999. Valitsus asutas majandusministeeriumi juurde alkoholiregistri. 4.05.1999. Eesti Televisioon murdis 17.11.1997 eratelekanalitega sõlmitud reklaami mitteavaldamise leppe ning alustas uuesti reklaami müüki (ETV lahkus reklaamiturult taas 1.07.02). 9 aastat tagasi

 4.05.2001. Viljandi maakohus kuulutas välja perekond Sõnajalgadele kuuluva ASi Ämälärd pankroti (kuni 2000. aasta märtsini kandis ettevõte ärinime AS Sõnajalg). 8 aastat tagasi

 4.05.2002. Pensionipõlve kindlustajatel ehk teise pensionisambaga liitujatel avanes võimalus teha valik viieteistkümne erineva riski- ja tootlustasemega pensionifondi vahel (pensionisambaga pidid kohustuslikult liituma kõik tööturule sisenevad noored, kes olid sündinud 1983. aastal või hiljem). 5 aastat tagasi

 4.05.2005. OÜ Neckman Group müüs 67 protsenti ASi Rocca al Mare Suurhall (Saku Suurhall) aktsiatest ASile Landeste, mille omanik oli Toonart Rääsk (Landeste müüs 6.06.05 osaluse edasi OÜle Pivotal, mida kontrollisid võrdsetes osades Oliver Kruuda ja Marcel Vichmann). 4 aastat tagasi

 4.05.2006. Norra odavlennufirma, Norra suuruselt teine lennufirma Norwegian alustas lende Oslost Tallinna. 3 aastat tagasi

4.05.2007. Rootsi odavlennufirma FlyNordic hakkas taas kaks korda nädalas Stockholmi ja Tallinna vahet lendama. 4.05.2007. Tallinna sadamapiirkonnas, Rotermanni kvartalis avas uksed neljatärnihotell Euroopa, kus oli 185 numbrituba. 4.05.2007. Jüri-Karl Seim lahkus raudteeinspektsiooni peadirektori ametikohalt (oli sellel kohal alates 5.04.04) ja raudteeinspektsiooni asus peadirektori ülesannetes juhtima senine arendusosakonna juhataja Raigo Uukkivi (alates 1.01.08 juhib Uukkivi viiest asutusest, sh. ka raudteeinspektsioonist moodustatud tehnilise järelevalve ametiti). 1 aasta tagasi

 4.05.2009. Hollandi rahvuslik lennufirma KLM lõpetas lennud liinil Tallinn-Amsterdam. 4.05.2009. Kuna riigikohus ei võtnud Nõmme turu eksjuhi Mati Kebina kassatsioonikaebust menetleda, jõustus Tallinna ringkonnakohtu 20.02.09 otsus, mis mõistis Kebina süüdi oma abikaasa tapmises ja mitmes teises kuriteos ning karistas teda 10 aasta ja 7 kuu pikkuse vangistusega. 4.05.2009. Tervisliku piima biotehnoloogiate arenduskeskuse ja Tartu Ülikooli teadlased said Soulis toimunud ülemaailmsel naiste leiutiste näitusel KIWIE 2009 kuldmedali viieaastase töö tulemusel avastatud, uuritud ja juustutööstuses kasutusele võetud bakteri eest. Allikad: Äripäev, aastaraamat Kes? Mis? Kus? jm.

Autor: Lemmi Kann, Väinu Rozental

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700