7. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töölepingud korda!

Äripäeva Raamatuklubi kirjastas hea ja vajaliku raamatu nii  tööandjale kui töötajale - Heli Raidve ja Mari Raski sulest ilmus "Töölepingu seadus praktikas".

Praeguses majandussurutises on töösuhted tõusnud tähelepanu keskpunkti: ettevõtted muutuvad, struktuurid uuenevad, töökohad kaovad ja tekivad. Töövaidluskomisjoni  ja kohtusse pöördujate arv on märgatavalt suurenenud.

Sellistes kriitilistes ja keerulistes oludes tuleb töösuhetega seotud otsuste tegemisel korrektselt seadust järgida, et vältida hilisemaid probleeme.Uut töölepingu seadust on kohaldatud peaaegu kolmveerand aastat ning seaduse sätete tõlgendamisel on kerkinud palju selgitust vajavaid asjaolusid ja esitatud erinevaid seisukohti. Raamatu autorid Heli Raidve ja Mari Rask puutuvad tööõiguse praktikutena probleemidega pidevalt kokku.

2010. aastal ilmuvas tööõigussarjas püüavad autorid iga seaduse sätte selgitamisel pöörata tähelepanu nende kohaldamisel tekkinud küsimustele. Selle kohta on andnud selgitusi sotsiaalministeerium, tööinspektsioon ja tööõiguse spetsialistid. Seejuures ei lange nende seisukohad alati kokku.

Raamatus on välja toodud kõik autoritele teadaolevad erinevad tõlgendused.Kuna Riigikohus ei ole veel uue töölepingu seaduse alusel ühtegi lahendit teinud, pole nende õiguskindlus tagatud.Sätete kohaldamise kohta antud selgitused aitavad kaasa ühtse praktika kujundamisele. Kolmeosalise sarja esimeses osas leiavad käsitlemist töölepingu seaduse üldsätted, töölepingu sõlmimine ja töötajate vastutusega seotud küsimused. Raamatus on ka põhjalik ülevaade alaealiste töötajatega töölepingu sõlmimise regulatsioonist ning tähtajalise töölepingu sõlmimise ja lõpetamise erisustest.

Tööõigus valdkonda kuuluvad ka sarja "Taskumentor" raamatud "Töötaja vallandamine" ning "Töötaja palkamine".

Töötaja vallandamine

Ehkki kellelegi ei meeldi halbu uudiseid edastada, peavad juhid mõnikord vallandama töötajaid, kelle töötulemusi ei ole võimalik parandada.

See võib olla juhile kõige raskem ja valusam ülesanne. Tõtt-öelda võivad töötaja vallandamisega seotud raskused olla nii keerulised ja rõhuvad, et paljud juhid lihtsalt väldivad neist rääkimist.

Paraku on töötajate vallandamine organisatsioonilise elu osa. Juhid, kes ei taha õppida vallandama, lahendavad säärase olukorra tõenäoliselt valesti.

Ebaõige vallandamine võib püsivalt kahjustada juhi mainet ja ametialast eneseaustust. Samuti rikub see ettevõtte mainet, nii et edaspidi on keeruline andekaid töötajaid ligi meelitada ja enda juures hoida. Sageli viib see hagini või hävitab organisatsioonis usalduse ja töömoraali. Mis kõige hullem – valesti tehtud vallandamine ärgitab tipptegijaid, kes teavad oma väärtust, firmast lahkuma.

“Töötaja vallandamine” õpetab võtteid, kuidas õigesti vallandada, kaitstes ettevõtte mainet ning võimaldades meeskonnal raskest olukorrast hoolimata edasi minna, samuti saab ettevõte hoiduda juriidilistest probleemidest.

 

Töötaja palkamine

Oled sa kunagi palganud vale inimese? Kui nii, siis mäletad sa seda hästi. Tõenäoliselt mäletad ka seda, mis see sulle ja su meeskonnale maksma läks. Halvad palkamisotsused on kulukad ja neid on raske muuta.

Targad palkamisotsused annavad su firmale olulist lisaväärtust andeka töötaja näol, keda firma vajab, et konkurentidest ees püsida. Sinu töö juhina, aga ka sinu meeskonna ja kogu firma töö on tihedalt seotud oskusega teha tarku palkamisotsuseid. Seega on panused palkamisprotsessi alustades heidutavalt kõrged.

Raamatus “Töötaja palkamine” on kirjas nõuanded ja meetodid, kuidas palkamisprotsessi etappidega toime tulla. Need etapid on tööülesannete piiritlemine, võimalike kandidaatide leidmine, töövestlused, kandidaatide hindamine ning viimaks otsuse ja huvitava tööpakkumise tegemine.

Õige inimese palkamine on alati olnud juhtidele üks keerulisemaid ülesandeid. Ent kasutades selle raamatu ideid, on sul suurem tõenäosus panna kokku tugev osakond või meeskond, mis sinu firma – ja sinu enda – edule otseselt kaasa aitab.

Mõlemad raamatud  kuuluvad 28 raamatust koosnevasse Harvardi Taskumentori sarja. Sarja hind on 3360 krooni.

 Äripäeva Raamatuklubi raamatuid saab tellida SIIT.

Autor: Lemmi Kann, Liivi Kedelauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700