Autor: Lemmi Kann • 24. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügimaksu alt jäävad välja vesi, elekter ja soojus

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule müügimaksu määruse täiendamise eelnõu, mis jätab müügimaksu alt välja e-kaubanduse, füüsilistele isikutele müüdava vee ja elektri ning soojusenergia.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on muudatuste eesmärk täiendada määrust selliselt, et see reguleeriks Tallinnas kehtima hakkavat müügimaksu piisava põhjalikkusega, olles arusaadav ja üheselt mõistetav nii maksuhaldurite kui ka maksumaksjate jaoks.

„Täpsustatakse näiteks maksuobjekti ja maksukohustuslase mõistet ning müügimaksu rakendusalast jäetakse välja e-kaubandus. Samuti kohaldub maksuvabastus ka e-kaubanduse raames müüdud kaupadele ja teenustele ning jaotusvõrgu kaudu füüsilistele isikutele müüdavale elektri- ja soojusenergiale, maagaasile ning veele,“ selgitas Võrk Raepressi vahendusel.

Eelnõu kohaselt on müügimaksu objektiks füüsilistele isikutele jaekaubanduse, toitlustuse ja teeninduse valdkonnas müüdud kaubad ja osutatud teenused. Linnavalitsus selgitusel tingis muudatuse asjaolu, et kehtivate õigusaktide kohaselt on jae- ja hulgikaubanduse eristamine keeruline. Ühtlasi jäetakse müügimaksu rakendusalast jäetakse välja e-kaubandus, kuna selle puhul puudub kauba või teenuse osutamisel füüsiline tegevuskoht.

Eenõu kohaselt kohaldub maksuvabastus e-kaubanduse raames müüdud kaupadele ja teenustele ning jaotusvõrgu kaudu füüsilistele isikutele müüdava elektri- ja soojusenergiale, maagaasile ning veele.Lisaks on müügimaksuga mittemaksustavate kaupade ja teenuste loetellu lisatud vee- ja õhusõidukis, rongis või bussis, mille reis algab või lõpeb väljaspool Tallinna territooriumi või mis viibib reisi kestel väljaspool Tallinna territooriumi, reisi ajal müüdavad kaubad ja teenused. Täpsustatakse ka määruse olemasolevas redaktsioonis piima- ja leivatoodete ning väikelaste toitude tollitariifistiku koode.

Selguse ja arusaadavuse huvides korrigeeritakse ka määruses kasutatavaid mõisteid ning lisatakse määrusesse definitsioonid mõistetele „klient“, „kaup“, „teenus“, „kvartal“, „tegevuskoht“ ja „müügikoht“. Lisaks definitsioonidele on „kaupleja“ mõistet täiendatud selliselt, et kaupleja mõiste hõlmab ka erinõuetega tegevusalal ning tegevusloa alusel tegutsevat isikut, vahendas Raepress.

Vastavalt Tallinna linna ning maksu- ja tolliameti vahel sõlmitavale halduslepingule hakkab maksu- ja tolliamet täitma müügimaksu maksuhalduri ülesandeid müügimaksu kogumise ja sellega seotud toimingute valdkonnas. Kuna müügimaksul on kaks maksuhaldurit, siis täiendatakse määrust ka selles osas.

Ühtlasi muudetakse ka määruse rakendussätteid ning ühe muudatuse kohaselt loetakse perioodi 1.-30. juunini 2010 eraldi maksustamisperioodiks ning deklaratsioon nimetatud perioodi eest esitatakse 20. juuliks 2010.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700