23. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statoil ja Neste mõistavad müügimaksu erinevalt

Kuigi aega on vaevalt kolm kuud kuni rakendub Tallinna müügimaks, siis linnalt saadud puuduliku info põhjal mõistavad ettevõtjad müügimaksu määrust erinevalt.

Statoili õigusnõunik Nele Laidvee ütles, et ettevõte juhindub Tallinna linnavolikogu määrusest , mis sätestab, et maksukohustuslane on kaupleja kaubandustegevuse seaduse mõistes, kelle tegevuskoht, e-kaubanduse korral asukoht, on Tallinna linna territooriumil, kes on registreeritud majandustegevuse registris ning kes tegutseb jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas.

Meedias on Statoili seisukohale vaielnud vastu Tallinna ettevõtlusameti juht Kairi Teniste, kelle kinnitusel ei pea paika Eesti Statoili väide, mille kohaselt tõstab Tallinna müügimaks ka mootorikütuse hinda.

Juristi sõnul teeb olukorra ebaselgemaks märtsi algul meedias avaldatud info, mille kohaselt Tallinna müügimaksuga on siiski algusest peale plaanitud maksustada ka mootorikütuste jaemüüki.

„Meile teadaolevalt on majandusministeerium jätkuvalt seisukohal, et kütusemüüjad ei pea Tallinna linna müügimaksu tasuma, kuna nad ei ole kauplejad kaubandustegevuse seaduse mõistes. Samas ei ole Tallinna linn selget seisukohta selles küsimuses väljendanud. Hetkel ei ole seega selge, kas Tallinna linn maksustab müügimaksuga mootorikütused või mitte. Juhul kui müügimaks mootorikütuste jaemüügile rakendub, siis tõstab see toote hinda tarbijale Tallinnas 15 – 20 s/l kohta,“ selgitas Laidvee, kelle sõnul on Statoil suhelnud Tallinna linnavalitsusega peamiselt Kaupmeeste Liidu vahendusel.

Neste peadirektori kt Ivar Kohv märkis, et Neste kavatseb juhinduda Tallinna  väljaöeldud seisukohtadest, mille järgi vedelkütuse müük ei ole määruse alusel müügimaksuga maksustatav. „Müügimaksu rakendudes lisanduks täna kehtivate hindade korral Tallinnas kütuseliitrile 17 senti,“ rääkis Kohv.

 Kes on müügimaksukohustuslane?

*kaupleja kaubandustegevuse seaduse mõistes*tegevuskoht, e-kaubanduse korral asukoht, on Tallinna linna territooriumil*on registreeritud majandustegevuse registris*tegutseb jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas

Kaebused

*Maksumaksjate liit esitas veebruaris õiguskantsler Indrek Tederile taotluse, milles palus hinnata Tallinna müügimaksumääruse vastavust põhiseadusele.*Kaupmeeste liit saatis märtsi algul õiguskantslerile taotluse kontrollida Tallinna müügimaksu määruse vastavust põhiseadusele ning õigusloome hea tava järgimist. Peamine etteheide: kaupluste müüjad ei pea kursis olema keeruka tollitariifistikuga ning väikeettevõtjate konkurentsivõime halveneb.*Advokaadibüroo Glikman & Partnerid advokaat Paul Keres kavatseb sel nädalal saata õiguskantslerile avalduse hea õigusloome tava järgimata jätmise osas, kus toetab varasemat kaupmeeste liidu poolt õiguskantslerile saadetud kirja.*Kaubandus-tööstuskoda tegi Tallinna linnavolikogule ettepaneku tunnistada Tallinna müügimaksu määrus kehtetuks.

Autor: Lemmi Kann, Silvia Kruusmaa

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700