23. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiaoptsioonide maksustamise muudatus seob töötaja ettevõttega

Valitsus tegi tulumaksuseadusesse muudatuse, mille jõustumisel ei maksustata aktsiaoptsioone töötajale andmise hetkel, vaid nende realiseerimisel või võõrandamisel.

Kui realiseerimine toimub aga rohkem kui kolm aastat pärast optsiooni andmist, vabastatakse saadud kapital nii tulu- kui sotsiaalmaksust.

Seadusmuudatuse eestvedajaks oli tööandjate keskliit. Nende arvates tuleks töötajate osalemist ettevõtja omanikeringis optsiooniprogrammide kaudu käsitleda pigem kasumieraldisena, mille puhul sotsiaalmaksukohustust ei teki.

"Maksustamise hetk muutub selgemaks. Varem oli see väga ebaselge, millal maksustamise moment tuleb. Kas siis kui sulle antakse see optsioon või siis, kui sa hakkad seda realiseerima," kirjeldas keskliidu pressiesindaja Imbi Ernits-Kaljuste põhilist muutust seaduses.

"Igatahes on see väga positiivne, sest optsioon on väga mõistlik stimuleerimisvorm ettevõttes," rääkis Harju Elekter ASi nõukogu esimees ja osanik Endel Palla. Tema sõnul on optsiooniprogrammi korraldamine üks vahend, millega inimesi ettevõttes ühise eesmärgi nimel tööle panna. "See on parim lahend, et ühismõtlemist kasvatada," oli Palla veendunud.

Maksumaksjate liidu esimehe Lasse Lehise hinnangul pole töötajatele aktsiate andmine aga nii suur mõjuvahend. "See on üks normaalne asi, mida kasutatakse teiste võimaluste kõrval, aga paljudele töötajate jaoks on spordisaali üür praegu tähtsam kui optsioon ja tal on sellest parem meel, kui ta lapse koolituskulud või hambaravi kinni makstakse," sõnas ta. Lehis on veendunud, et optsioonide korraldamise hiigelajad jäid kümne aasta tagusesse minevikku.

Arco Vara juhi Lembit Tampere sõnul tuleb ettevõtte võtmeisikutele aktsiaid anda, et nende huvid oleks aktsionäridega ühtsed. "Seda peaks tegema, aga ettevõte saab praegu karistada selle eest ja see on ebaefektiivne," ütles ta.

Ka Endel Palla sõnul on kahetsusväärne, et optsiooniprogrammid on seni nii raskelt maksustatud, et ettevõttel pole kasulik neid läbi viia.

Ettevõtjad ütlesid uudist kuuldes, et mõtlevad optsiooniprogrammide käivitamisele, kui seadus järgmise aasta jaanuaris jõustub. "Kui maksumuudatus jõustub, kaalume seda kindlasti," sõnas Tampere. Ka ASi Viisnurk juht Andres Kivistik möönis, et mõtleb aktsiaoptsiooni korraldamisele.

Kommentaar

Rahandusminister Jürgen Ligi

Reeglina käsitletakse ELis optsioone töötasuna ning meie tulumaksusüsteemi puhul on see iseäranis loogiline. Siiski on meie loogikaga kooskõlas käsitleda investeeringuna ka töötaja kantavate eriliste teadmiste ja kogemuste pikaajalist ettevõttega sidumist. Huvitavam on see võimalus firmadele, kus teadmised moodustavad firma väärtusest suurema osa, nii et muudatus on kindlasti panus meie majandusstruktuuri nihutamisse kõrgema lisandväärtuse suunas.

Taust* Kui emaühing annab optsioone tütarühingu töötajatele, tekib igal juhul erisoodustus ning maksukohustus tuleb kanda tütarühingul, kelle töötajad optsioone saavad.

Põhilised muudatused seoses optsioonidega

* Maksustamise hetkeks on optsioonide realiseerimise hetk, hoolimata sellest, kas varem on tekkinud rahaliselt hinnatav hüve või mitte. Kui optsioon on vabalt võõrandatav ja töötaja müüb optsiooni enne realiseerimist, siis on maksustamise hetke müük (siis tekib erisoodustus).* Maksuvabad on optsioonid, mille realiseerimise tähtaeg on pikem kui kolm aastat.

 

Autor: Lemmi Kann, Katariina Krjutškova

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700