Autor: Lemmi Kann • 12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: maksud tehingul offshore firmaga

Küsimus: Tegemist on offshore firmaga, mis asub BVI registris. Plaan on osta selle firma kaudu kaup Leedu firmalt (käibemaksukohuslane) ja selle kauba sooviks müüa Eestis lõpptarbijale ehk eraisikule. Kaup (ei ole aktsiisikaup) liiguks otse Leedust Eestisse. Millised maksud kaasnevad sellise tehinguga? Ette tänades!

Vastus: Kui BVI registreeritud firma ostab Leedust kauba, mis toimetatakse Eestisse võivad sõltuvalt kauba ostjale üleandmise kohast ja tehingu maksumusest kaasneda erinevad maksutagajärjed. Näiteks:

1) Kui BVI firma saab kauba omanikuks Leedus, võib tehing Leedu firma ja BVI firma vahel olla Leedu käibemaksuga maksustatav siseriiklik müügitehing.

BVI firma võib müüa kaupa Leedust Eesti eraisikutele või toimetada kauba esmalt Eestisse ja hakatakse siit müüma. Kuna mõlemal juhul asub kaup Leedus sõltub maksukohustuste tekkimine, sh Leedus käibemaksukohustuslasena registreerimise vajalikkus, Leedu seadusest. Foorumis me välisriigi seadustest tulenevaid maksukohustusi ei kommenteeri.

2) Kui Leedu firma müüb kauba BVI firmale ja tehingu tulemusena toimetakse kaup Leedust välja, võib BVI firmal tekkida käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustus kauba ühendusesisesest soetamisest Eestis. KMS § 21 lg 2 alusel tekib registreerimiskohustus, kui teisest liikmesriigist soetatud kaupade maksumus ületab 160 000 krooni kalendriaasta algusest arvestatuna. Kui BVI firmal ei ole vaja end Eestis käibemaksukohustuslasena registreerida, esitab Leedu firma talle kauba kohta müügiarve Leedu käibemaksuga.

Kui BVI firma müüb Eestis asuvat kaupa edasi Eesti eraisikutele tekib tal Eestis käibemaksukohustuslasena registreerimiskohustus esimesest müügitehingu päevast.

Oleme vastuse andmisel eeldanud, et BVI firmal ei ole nimetatud Eestis püsivat tegevuskohta ega EL-is käibemaksu numbrit.

Vastas KPMG Baltics

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700