Autor: Lemmi Kann • 16. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: koondamine ja töövõimetus

Küsimus: Kui töötaja on tööle asunud 2004. aastal, selle aja sees oli 1,5 aastat lapsehoolduspuhkusel ning nüüd on tekkinud vajadus tema koondamiseks, siis kas etteteatamistähtaeg on 60 päeva  või võib lepingu peatumise aja maha arvata ja teatada 30 päeva ette?

Vastus: Etteteatamisaeg on sõltuvuses töösuhte kestusest. Ka lapsehoolduspuhkuse ajal oli töötajal kehtiv töösuhe tööandjaga ning seda aega ei arvata tema töösuhte kestusest maha. Seega töötajale, kes töötab tööandja juures alates 2004. aastast, kohaldatakse 60päevast etteteatamist.

Küsimus: Kauaaegne töötaja (soodustingimustel vanaduspensionär) viibis üle 5 kuu haiguslehel ja nüüd esitas tööandjale töövõimetuslehe, mille alusel talle on määratud SKA otsusega püsiv töövõimetus. Kuidas peab tööandja käituma?

Vastus: Kui töötaja on olnud pikalt haiguslehel ning nüüd on tal kindlaks määratud püsiv töövõimetus, siis tööandjal on võimalik tööleping töövõime vähenemise alusel terviseseisundi tõttu (TLS § 88 lg 1 p 1) üles öelda, kui terviseseisundi taoline muutumine ei võimalda töösuhet jätkata. Samuti on töötajal võimalik ise soovi korral tööleping erakorraliselt TLS § 91 lg 3 alusel, kui terviseseisund ei lase tal tööd jätkata. Kui töötaja vaatamata püsiva töövõimetuse tõttu suudab edasi töötada ning kumbki pool ei soovi töölepingut lõpetada, võivad pooled töösuhet ka jätkata.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700