9. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laenuandjad on majanduse taastumise osas pessimistlikud

Ernst & Young`i poolt läbiviidud hiljutise rahvusvahelise uurimuse kohaselt usuvad tippjuhid, et hoolimata järk-järgulistest märkidest majanduse taastumise kohta on oodata teadmatuse püsimist veel mitmel järjestikusel aastal. Seda arvamust jagavad nii finantsjärelvalveorganid, finantsasutused kui ka valitsused.

Selles valguses uuris rahvusvaheline audiitor- ja konsultatsioonifirma Ernst ja Young peamiste huvigruppide esindajatelt, kuidas nad tõlgendavad vara väärtuse languse teemalist aruandlust, millist informatsiooni peetakse kõige väärtuslikumaks ning millised on nende hinnangul järgmise 18-24 kuu väljavaated. Küsitlusele viidi läbi ajavahemikus september-oktoober 2009 ning sellele vastas 170 investorit, investeerimisanalüütikut ja võlausaldajat 32 riigist.  

Peamised kokkuvõtted kõnealusest uurimusest on järgnevad:

• Rohkem kui pooled vastanuist ei ole veel seda meelt, et globaalne taastumine on algamas. Huvitaval kombel on selles osas eriti pessimistlikud just laenuandjad.

• Enamik vastanuist arvavad, et siiani kajastatud varade väärtuse langused on olnud prognoositust madalamad ning tõenäoliselt on suurimat varade väärtuse langust oodata autotööstuses, kinnisvara- ja pangandussektoris ning kapitaliturgudel. • 90% ja enam vastanutest usuvad, et järgmise 12-18 kuu jooksul on rahavoogude prognoosimine keeruline või isegi ülikeeruline.• Üle 90% vastanutest kasutavad varade väärtuse languse kohta avalikustatud informatsiooni oma investeerimis- või finantseerimisotsuste tegemisel.• Varade väärtuse languse kohta informatsiooni esitamisel on lisaks väärtuse languse suuruse ja põhjuse tagamaadele võrdselt oluline avalikustada ka selle mõju äriühingu tulevikuväljavaadetele.

Taastamaks erinevate huvigruppide kindlustunnet, peaksid juhtivad ettevõtted varade väärtuse languse testimisel järgima nelja põhisammu:

1. Kõrgema juhtkonna kaasamine protsessi. Kuigi varade väärtuse languse test on reeglina finantsosakonna ülesanne, on ülioluline võtta testi tegemisel arvesse kõrgema juhtkonna eeldusi ettevõtte ja ümbritseva keskkonna tuleviku osas. Samas tuleks objektiivsuse huvides jälgida, et väärtuse testi tegemisel ei oleks juhtiv roll isikutel, kes olid otseselt seotud kõnealuste varade soetamisega.

2. Väärtuse languse hindamise protsessi ühendamine investeerimisotsuste tegemise, kapitalijuhtimise ja strateegia planeerimisega. Näiteks aitab varade väärtusest selge ülevaate omamine teha õigeaegselt otsuseid varade müügiks ja lihtsustada täiendava kapitali kaasamist.

3. Hindamistulemuse usaldusväärsuse tõstmine läbi adekvaatsete prognooside. Turgude volatiilsus ning viimase 18 kuu jooksul valitsenud ebakindlus mõjutavad otseselt vara väärtuse testides kasutatavaid eeldusi. Samuti on väärtuse testide tegemine muutunud keerukamaks võrreldavate tehingute vähesuse tõttu. Seetõttu on tähtis, et rahavoogude projektsioonid ja diskontomäärad tugineksid värsketele analüüsidele majanduse ja konkreetse majandusharu arengutendentside kohta. Vähetähtis pole ka asjaolu, et väärtuse testi metoodika kasutamisel tuleb olla järjepidev. Küsitletutest 46% olid arvamusel, et väärtuse testi meetodite kasutamisel (nt. diskonteeritud rahavoogude või kasumipõhiste kordajate meetod) ei olda alati järjepidevad.

4. Huvigruppidele vajaliku informatsiooni avalikustamine. Huvirühmad soovivad rohkem läbipaistvust ja selle saavutamiseks on ülioluline avaldada informatsiooni väärtuse testis kasutatud eelduste ja sensitiivsusanalüüsi kohta. Tundlikkusanalüüsi teostamine ja vastava info esitamine on kriitiline olukorras, kus turgude ebamäärasus on eriti kõrge.

Kokkuvõtvalt selgus tehtud uurimuse kohaselt, et finantsaruannete erinevate kasutajagruppide hinnangul on majandusliku ebakindluse püsimist oodata veel mõnda aega.

Uuringu tulemused on loogilised, kuna ettevõtjate tegevus peab põhinema optimismile, et oma ärisid edasi viia, samas kui paljud aruannete lugejad (sh ka laenuandjad) on vähemalt hetkel veel konservatiivsel või siis äraootaval positsioonil. Globaalse majanduse taastumise üheks eelduseks on nendes huvigruppides kindlustunde saavutamine.

Ernst & Young usub, et investorites suudavad usaldust luua ning seeläbi paremat ligipääsu kapitalile saavutada just need ettevõtted, kes järgivad eelpoolnimetatud põhimõtteid ning esitavad nõuetekohaselt koostatud finantsaruanded, mis sisaldavad muuhulgas selget ja järjepidevat kirjeldust äritegevuse väljavaadete kohta ning informatsiooni varade väärtuste leidmisel kasutatud lähenemise kohta.

Ettevõtlusblog Ernst & Young

Autor: Lemmi Kann, Eneken Napa

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700