Autor: Lemmi Kann • 9. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: töötasu

Küsimus: Perearst andis lüpsjale tõendi kuuks ajaks kergemale tööle üleviimiseks. Rahuldasime palve ja rakendasime tööle puhkuse asendajana lüpsikarja brigadiri ametikohale. Kas tööandaja peab kindlustame palgaga, mida ta sai  lüpsjana, lüpsikarja brigadiri tasu on poole väiksem?

Vastus: Töölepingu seadus piirab seda töötajate ringi, kellel on õigus nõuda kergemale tööle üleviimist tervislikel põhjustel. Nendeks töötajateks uue seaduse kohaselt on rasedad töötajad ja need töötajad, kellel on õigus rasedus- ja sünnituspuhkusele. Antud juhul on tegemist teisele tööle üleviimisega poolte kokkuleppel ning seadus ei kohusta tööandjat sellisel juhul tagama töötajale endise töökoha järgse töötasu maksmist. Ei ole ka välistatud endise palga säilitamises kokkuleppimine.

Küsimus: Töölepingus on sätestatud, et töötaja töötasu tööülesannete täitmise eest on 3000 krooni kuus, sellele lisanduvad erinevad % müüdud kauba ja laekuva raha pealt. Kas selline töötasu alammäärast (täistööaeg) väiksema summa kokkuleppimine on korrektne. Kas saab sellise töölepingu tingimuse kokkuleppe ettepanekule vastata, et ettepanek on TLSiga vastuolus?

Vastus: Tegemist ei ole seaduses üheselt sätestatud küsimusega. Kindlasti ei tohi tööandja töötajale maksta vähem kui miinimumtasu. Ent kui kokku on lepitud, et üks osa tasust on kindel summa, teine osa sõltub majandustulemustest ja neilt arvestatava tasu kindlaks määramise alused on üheselt selged, ei tohiks nimetatud kokkulepe seadusega vastuolus olla. Enne vastavasisulise kohtupraktika tekkimist ei ole võimalik välistada ka seda, et kohus leiab, et tegemist ei ole seadusega kooskõlas oleva kokkuleppega.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700