Autor: Lemmi Kann • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuaris laekus makse mullusest miljard enam

Jaanuari lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmeil maksutulusid riigieelarvesse laekunud 6,9 miljardit krooni, mis on 11,2 protsenti planeeritust.

Möödunud aasta jaanuaris laekus riigieelarvesse 5,9 miljardit krooni ehk 8,9 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest. Tavapärasest suuremad laekumised tulenevad eelkõige aktsiisikaupade varude soetamisest 1. jaanuaril 2010 jõustunud aktsiisimäärade tõusu eel, teatas rahandusministeerium.

Sotsiaalmaksu laekus jaanuaris 2,4 miljardit, mis moodustab 8,8% kavandatust. Palgatulu ja palgasaajate arvu aastane vähenemine on detsembris võrreldes novembriga kiirenenud. Samas on jaanuari laekumine võrreldes detsembriga suurenenud tänu eelkõige palga väljamaksete tuntavale kasvule, palgatulu saajate arv võrreldes eelmise kuuga oluliselt ei muutunud.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris 445,6 miljonit krooni, mis on 13,8% eelarves kavandatust. Sarnaselt sotsiaalmaksule, on laekumine mõjutatud tavapärasest suurematest väljamaksetest. Kohalikele omavalitsustele laekus jaanuaris füüsilise isiku tulumaksu 809,7 miljonit.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus jaanuari lõpuks 251,2 miljonit. See on 10,4% riigieelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus tulumaksu jaanuaris 182 miljonit krooni ning erisoodustustelt 39,6 miljonit.

Käibemaksu laekus jaanuaris 2,2 miljardit krooni, mis moodustab 11,7% kavandatust. Jaanuari laekumised kujunesid tavapärasest tasemest oluliselt suuremaks eelkõige aktsiisikaupade varude soetamise tõttu, kuid mõju omas ka sesoonsus – detsembrikuu käibed olid võrreldes eelnevate kuudega suuremad.

Alkoholiaktsiisi laekus jaanuaris 444,1 miljonit. Jaanuarikuu lõpu seisuga on eelarvest täidetud 19,1%. Alkoholiaktsiisi tasuti tavapärasest ca kaks korda rohkem, mis viitab aktsiisitõusule eelnenud varude soetamisele.

Tubakaaktsiisi laekus jaanuarikuu lõpu seisuga 785,1 miljonit, eelarvest on täidetud 42,9%. Tubakatoodete varumist võis täheldada juba novembris ning see tegevus jätkus ka detsembri jooksul. Tulenevalt võrdlemisi suurtest varudest võrreldes teiste aktsiisikaupadega, võib eeldada tavapäraste maksulaekumiste taastumist alles suveks, teatas rahandusministeerium.

Kütuseaktsiisi laekus aasta esimesel kuul 727,1 miljonit. Jaanuari lõpu seisuga on eelarvest täidetud 14,9%. Sarnaselt alkoholi- ning tubakatoodetele varuti ka kütuseid. Kuna kütuse ladustamine on oluliselt keerulisem, moodustasid kütuse varud võrreldes teiste aktsiisikaupadega siiski võrdlemisi väikse osa.

Ettemaksukonto muutus vähendas jaanuaris laekunud maksusummasid 462,5 miljoni võrra. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto negatiivne muutus viitab, et jaanuaris tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700