Autor: Lemmi Kann • 1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuvõlg kasvas mullu 42%

Maksuvõlg kasvas mullu võrreldes eelmise aastaga põhimaksu osas ligi 42 protsenti, 1,77 miljardi krooni võrra.

Kui aasta alguses oli võla kasv väga kiire, siis novembris ja detsembris see pidurdus. Maksu- ja tolliameti (MTA) maksuvõlgade sissenõudmise tulemusena on pärast võlanõude esitamist aasta jooksul laekunud 1,72 miljardit.

Ameti peadirektor Enriko Aav ütles, et eelmisel aastal tuli teha kiireid otsuseid, et toetada raskustes ettevõtjaid ja samal ajal ära hoida maksudest hoidumise kasv.

Mullu kogus MTA riigikassasse maksutulusid 63,4 miljardit krooni, kohalikele omavalitsustele eraldati tulumaksu 9,9 miljardit. Täiendavalt koguti töötuskindlustusmakseid 1,6 miljardit ning kogumispensionimakseid 588,6 miljonit krooni.

2009. aasta jooksul hoiti tollikontrolli tegevusega kokku ära ligi 149 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile. Maksukontrolli tulemusena tuvastati 877 miljonit deklareerimata ja tasutama makse.

Kriminaalmenetluste kaudu hoiti ära 8,2 miljoni krooni suurese kahju tekkimine riigile ning tuvastati tasumata makse summas 173,5 miljonit. Prokuratuuri saadeti kokku 266 kriminaalasja, milles on arestitud 73 miljoni väärtuses kuritegevuses kahtlustatavatele isikutele kuuluvat vara.

MTA teeninduskohtasid külastas aasta jooksul üle 382 000 kliendi, kõnekeskusesse helistati ligi 164 000 korral. Maksumaksjate teavitamiseks hilinemisega esitatud või esitamata deklaratsioonidest, maksuvõlgadest, lähenevatest maksutähtaegadest ja paljust muust saadeti aasta jooksul välja üle 830 000 teavitava e-kirja ning 4563 SMSi.

Selle ja järgmise nädala jooksul avaldab amet valdkondlikud 2009. aasta kokkuvõtted. 2009. aasta kontrollitöö tulemusi ja 2010. prioriteete tutvustatakse homme.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700