2. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn pistab käe tarbija taskusse

Tallinn kehtestab pingelise eelarve tõttu 1. juulist müügimaksu, mis sisuliselt tähendab üheprotsendilist käibemaksu tõusu Tallinna ettevõtetele. Maksumaksjate liidu teatel ei luba ELi seadused müügimaksu.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul võidakse müügimaksust vabastada ravimid, lastekaubad ja enamik toidukaupadest. "Paari nädala pärast, kui eelnõu esitatakse volikogule, siis saab täpsema pildi," märkis ta.

"See on nii väike maksutõus viimaste aastate maksutõusude meres," ütles linnapea. "Sisuliselt tuleb sellest luksuskaupade maksu Tallinna variant," lisas Savisaar.

Maks suurendab töötust

Kaupmeeste liidu juhatuse liikme, Tallinna Kaubamaja turundusdirektori Enn Pareli sõnul ei ole luksuskaupade maksuks nimetatud maks tegelikult luksuskaupade maks ja võib maksta kuni 1000 töökohata kaubandusettevõtetes.

"Ei välista, et see toob kaasa umbes 1000 töökoha kaotamise, mis linnale, kes püüab töökohti juurde luua, just kasuks ei tule," rääkis Parel ERRi uudistele.

Ettevõtja Oleg Grossi sõnul hakkavad müügimaksu kehtestamise tõttu Tallinnas kaupmehed hinda kergitama. Kuigi konkurents on kõva, pole ettevõtjatel võimalik omast taskust enam hinnatõusu kompenseerida, lisas ta.

 "Paljud ettevõtjad on praegu nullkasumiga. Kust see üks protsent käibest võtta?! See on ikka väga räige," lausus Gross.

Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Kaldoja ütlusel on linnavalitsuse otsuse mõju sama, mis suvise käibemaksu tõusu puhul. "Peame Tallinnas hinnad üle vaatama," sõnas ta ning märkis, et kaubad kallinevad.

Maksuseadus ajal jalus

Maksumaksjate liit teatas eile, et seoses Eesti astumisega ELi ja käibemaksusüsteemi ühtlustumisega ei tohiks käibemaksu tõsta, kuid Eesti põhiseadus ja kohalike maksude seadus lubab kohalikel omavalitsustel seda siiski teha.

"Eesti peab maksude seadust muutma. Müügimaksu kui sellist kehtestada ei tohi, sest see piirab kaupade ja teenuste vaba liikumist ja seab Tallinnas tegutsevad ettevõtted halvemasse olukorda," selgitas liidu jurist Gaily Kuusik.

Tema hinnangul on maksutõus viimane asi, mida omavalitsused tegema peaksid, ja eelkõige tuleks kärpida kulusid. "Kui erasektor kärpis jõuliselt, siis riigisektor seda kärbet teinud ei ole. Samamoodi ei ole teinud seda ka kohalikud omavalitsused," lisas Kuusik.

Tallinna eelarve ulatub seitsme miljardini

Tallinna linnavalitsus saatis volikokku 2010. aasta eelarve, mis on võrreldes täpsustatud eelarvega 300 miljoni krooni võrra väiksem. Eelarve maht on seitse miljardit krooni.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on esmakordselt linnas loodud stabilisatsioonireserv mahus 105 miljonit krooni. "See suurendab linnaeelarve paindlikkust ja võimaldab leida katte nii tulude alalaekumise kui ka erakorraliste kulude puhul," ütles ta.

Savisaar märkis eile järgmise aasta eelarve tutvustamisel, et linna tulud on vähenenud 1,5 miljardi krooni võrra. "Tallinn on Eesti üks suuremaid tööandjaid ja muidugi suurendasid meie kulusid riigi tehtud käibemaksu tõus, aktsiiside tõus, haiguspäevade arvestuse ja töötukindlustusmaksu muudatused," ütles ta.

Savisaar sõnas, et linna eelarve on ehitatud üles riigiga võrreldes konservatiivsemal alusel. "Kui rahandusministeeriumi prognoos näeb ette tulumaksu eraldiste vähenemist 6,6 protsenti ja Eesti Panga prognoos on 8%, siis Tallinna finantsteenistuse arvestused näevad ette tulumaksueraldiste vähenemist 9,5%," sõnas ta.

Taust

    * Müügimaksust peaks järgmisel aastal Tallinna kassasse laekuma 150 miljonit krooni. Paadimaksult plaanib Tallinn saada lisatulu 10 miljonit, Tallinna Vee ja tööstusparkide dividendidest 120 miljonit, ühistranspordi piletitulust 28 miljonit krooni.

    * Nn abipaketi elluviimist jätkab Tallinn kavandatud mahus. Lasteaedade kulud hoitakse 2009. aasta tasemel. Samas tõstetakse pensionäride toetust tuhandelt 1200 kroonini.    * Kuus Eesti omavalitsust on rahandusministeeriumi andmeil sel aastal kehtestanud müügimaksu: Maardu, Harku, Kunda, Kaisma, Torgu ja Peipsiääre.

 

Autor: Lemmi Kann, Katariina Krjutškova

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700