Autor: Lemmi Kann • 13. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriregistrisse tasuta ümber registreerumine FIEdele

Alates 17. novembrist õpetatakse Harju, Pärnu ja Tartu maakohtute registriosakondades ning maksu- ja tolliameti teeninduskohtades Ole Kaasas! kampaania raames FIEdele, kuidas ID-kaardi või Mobiil-ID abil elektrooniliselt ennast äriregistrisse ümber registreerida.

Vastavalt äriseadustikule peavad kõik FIEd registreerima end 2009. aasta jooksul äriregistris selleks, et FIEde kohta käivad andmed muutuksid kättesaadavamaks ja süsteem terviklikumaks. Ümberregistreerimine on oluline ka FIEde kaupu ja teenuseid ostvatele inimestele.

Justiitsministeeriumi nõuniku Kadri-Catre Kasaku sõnul ei ole 19 950 füüsilisest isikust ettevõtjat ennast veel maksukohustuslaste registrist äriregistrisse ümber registreerinud.

„FIE, kes end 2009. aasta jooksul äriregistrisse ümber ei registreeri, ei tohi tuleval aastal FIEna edasi tegutseda enne, kui ta on esitanud kandeavalduse enda äriregistrisse kandmiseks,“ märkis Kasak.

Kõige lihtsamalt saab FIE ümber registreeruda e-äriregistri ettevõtjaportaali kaudu ja see on täiesti tasuta. Vajadusel saab kandeavalduse registrile esitada ka notari kaudu, kuid see on tasuline teenus.

„Selleks, et ka need inimesed, kes ID-kaarti ja ettevõtjaportaali veel kasutada ei oska, saaks tasuta ümber registreeruda, on meile appi tulnud Ole Kaasas! meeskond, kes huvilistele kõik vajalikud nipid selgeks õpetab,“ sõnas Kasak.

Koolitused toimuvad registriosakondadesse ja maksu- ja tolliameti (MTA) teeninduskohtadesse üles seatavates Ole Kaasas! nõustamispunktides. Personaalne nõustamine kestab orienteeruvalt 15 minutit ja nõu antakse inimestele nii eesti kui ka vene keeles. Ka nõustamine on kõigile huvilistele tasuta.

Ole Kaasas! avalike e-teenuste nõustamispunktid tegutsevad Harju, Tartu ja Pärnu maakohtute registriosakondades 17. novembrist 4. detsembrini ning MTA Tallinna, Tartu, Pärnu, Rakvere ja Narva teenindusbüroodes 17. novembrist 27. novembrini.

Lisaks tegutsevad nõustamispunktid 17.-20. novembril MTA Valga ja Võru teeninduskohas, 23.-27. novembril  Jõgeva, 23. novembrist 4. detsembrini Viljandi ning 30. novembrist 4. detsembrini MTA Lennujaama teeninduskohas Tallinnas ja MTA teeninduskohtades Kuressaares, Haapsalus, Paides, Raplas ning Jõhvis.

Lisaks FIEde ümberregistreerimisele tutvustatakse Ole Kaasas! nõustamispunktides huvilistele ka muid ettevõtjatele vajalikke e-teenuseid ja elektroonilise asjaajamise võimalusi nagu e-äriregistri ettevõtjaportaal, e-maksuamet jpm. Samuti kogutakse nõustamispunktides ettevõtjatelt tagasisidet nende vajadustest ja kogemustest e-teenuste kasutamisel.

Vaata Ettevõtjaportaal SIIN..

Lisainfot FIEde ümberregistreerimise kohta leiab justiitsministeeriumi kodulehelt SIIN

Täpsemat infot nõustamispunktide tegevuse kohta saavad huvilised Ole Kaasas! projekti infotelefonilt 6 180 180 või kodulehelt www.olekaasas.ee.

Ole Kaasas! koolitusi kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond infoühiskonna edendamise meetme raames.

 

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700