Autor: Lemmi Kann • 12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksumaksjad: kodulaenu intresside maksusoodustuste kaotamine peab arvestama õiguspärast ootust

Eesti Maksumaksjate Liit ei poolda eluasemelaenu intresside maksusoodustuse kiiret kaotamist, kuid toetab laiapõhjalist ja kaalutletud arutelu selle maksusoodustuse tuleviku üle.

"On igati tervitatav, kui analüüsitakse mis tahes maksusoodustuse mõju ja otstarbekust ning vastavalt analüüsi tulemusele jõutakse järeldusele maksusoodustust kitsendada või laiendada, muuta, kaotada või asendada muu soodustuse või toetusega," teatas maksumaksjate liit.

Samas ei ole liidu hinnangul erilist mõtet pikalt diskuteerida küsimuses, mille kohta on otsustajatel “õige” vastus juba ette teada.

EML on arvamusel, et kindlasti ei ole kõik eluasemelaenu intresside maksjad praegu Eestis kõige enam riigi tuge vajavad isikud. EML pakub, et ehk oleks mõistlikum anda soodustusi või toetusi hoopis lasterikastele peredele, töötutele, väikese sissetulekuga inimestele jne. "Võib-olla vajaksid laenusaajatega võrdselt toetust ka need inimesed, kes ostsid või ehitasid eluaseme oma säästude eest või kes hoopis üürivad korterit või on sunnitud käima igapäevaselt teises piirkonnas tööl, sest nad ei suuda teises asulas endale korterit ei üürida ega osta. "

Samuti tuleb liidu hinnangul meeles pidada, et tulumaksusoodustustest ei ole mingit kasu neile, kes ei tööta ja tulu ei saa.

"2010. aastal võib Eesti maksukoormus ka ilma maksutõusude ja soodustuste kärpimiseta kasvada rekordiliselt kõrgele tasemele. Seega on EML arvates maksusoodustuste kärpimine võimalik vaid siis, kui sellega kaasneb muid meetmeid, mis maksukoormust vähendaksid," on maksumaksjate liidu seisukoht.

Liidu hinnangul võiks näiteks tõsta maksuvaba tulu, mis sisuliselt tähendaks, et praegu vaid kodulaenu võtjate vahel jagatav raha jaguneks võrdselt kõikide maksumaksjate vahel ja nad saaksid oma raha kätte igal palgapäeval, mitte vaid üks kord aastas.

EML rõhutab, et kindlasti tuleb arvestada juba laenu võtnud isikute õiguspärase ootusega maksusoodustuse säilimise suhtes, kuna vastasel juhul oleks seadusemuudatus vastuolus põhiseadusega.

"Kui asuda tulumaksuseadust muutma ja eluasemelaenu intresside tulust mahaarvamist piirama, siis on see algselt lubatav vaid uute laenuvõtjate suhtes ning sedagi kindlasti mitte enne 2011. aastat. Nendele, kes maksusoodustust juba kasutavad, tuleb kindlasti kehtestada vähemalt 5-aastane üleminekuperiood, mille jooksul võiks mahaarvamist järk-järgult vähendada," märgivad maksumaksjad.

Liit rõhutab, et võimalik kodulaenu intresside maksusoodustuse piiramise otsust ei tohi teha kiirustades ega kaalutlemata.

"Maksumaksja jaoks on kindlasti oluline ka see, et võimalikud eespool nimetatud maksukoormuse tõusu vähendavad kompensatsioonimeetmed oleksid vastu võetud ja kehtestatud sama seadusemuudatusega, millega piiratakse eluasemelaenuga seotud maksusoodustust. Kui maksusoodustuste ümberjagamise või asendamise osas kokkulepet ei saavutata, siis on kõige õigem jätta senine maksusoodustus muutmata kujul kehtima. Ei saa märkimata jätta ka seda, et eluasemelaenu intresside maksusoodustuse piiramine ei loo Eestis ühtegi uut töökohta ega soodusta karvavõrdki Eesti ettevõtete konkurentsivõimet, mistõttu oleks valitsusel mõistlikum kulutada praegu rohkem tähelepanu ja energiat muudele pakilisematele probleemidele," öeldi maksumaksjate liidust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700