Autor: Lemmi Kann • 14. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikontroll: pensionireserv on kriitilises seisus

Riiklik pensionikindlustus on 2009. aasta kaheksa kuuga kulutanud kolmandiku oma reservidest. Sama puudujäägitempo juures ammendub pensionikassa erakorraline reserv enne 2010. aasta lõppu, seisab Riigikontrolli aastaaruandes riigikogule.

Muudatusi pensionisüsteemis ei ole tehtud, aprillis 2009 pension tõusis, ehkki majanduseksperdid seda ei soovitanud. Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt ulatub 2012. aastal pensionikassa puudujäägiks ligikaudu 5 miljardit krooni. Et tulla toime riigi kulude katmisega, on riigikogu andnud loa kasutada 3,5 miljardi krooni ulatuses stabiliseerimisreservi.

Ka muud reservid kahanevad kiiresti.

Töötukassa jätkusuutlikkuse parandamiseks on töötuskindlustuse maksu tõstetud 2009. I poolaastal kehtinud 0,9%-lt 4,2%-ni 1. augustist 2009. Sellest hoolimata moodustavad Töötukassa kulud veidi üle miljardi krooni tuludest enam. Töötukassa pikaajalise tulude ja kulude prognoosi kohaselt tagab kehtestatud maksumäär töötukassa ülesannete täitmise, 2011. aastast ületavad tulud taas kulusid ning reservid hakkavad suurenema.

Ehkki majandus on langenud käesoleval aastal oodatust kiiremini, ei ole tööpuudus sama hüppeliselt kasvanud ning Töötukassa on enda jätkusuutlikkuses veendunud.

Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi kohaselt moodustab Eesti Haigekassa 2009. aasta puudujääk ca 550 miljonit krooni. Ravikindlustuse jätkusuutlikkuse tagamiseks on haigekassa optimeerinud kulusid ja seadnud seejuures eesmärgiks vältida arstiabi kättesaadavuse ja kvaliteedi langust.

Haigekassa eelarvepositsiooni parandamiseks võttis riigikogu vastu otsuse muuta haigushüvitiste tasumise korda, vähendatud on hambaravikulusid. Haigekassa reservide kasutamiseks peab loa andma valitsus.

2010. aasta riigieelarve koostamisel tuleb otsustada, kas kärpida haigekassa eelarvet või lubada kasutada reserve: haigekassa käsutuses on 2009. aasta augustikuu seisuga üle 3 miljardi krooni reserve.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700