2. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajate ülepiiri liikumisega seotud muudatused

Ülepiiri liikuvate töötajate palkade maksustamisel kehtivad kindlad reeglid ning tihti tuleb nende puhul arvestada lisaks meie kohalikele seadustele ka rahvusvaheliste lepingute ja õigusaktidega.

Eelkõige puudutab see Euroopa Majanduspiirkonda ja Šveitsi.

Järgmisel aasta maikuust kavandatakse mõnevõrra muuta nende riikide puhul sotsiaalmaksustamise põhimõtteid.

Olulisim muudatus puudutab kahes või enamas liikmesriigis töötavaid isikuid. Nimelt kui praegusel ajal töötab isik kahes liikmesriigis, siis loetakse ta kaetuks koduriigi sotsiaalkindlustussüsteemiga, mis tähendab, et sotsiaalmaks ja -maksed tuleb maksta tema koduriigis, sh sellelt palga osalt, mis talle makstakse välismaal töötamise eest.

Alates 2010. aasta maikuust kavandatakse seda põhimõtet muuta. Hindama tuleb hakata seda, kas töötaja, kellel on tööleping ühe äriühinguga, täidab olulise osa oma ülesannetest koduriigis või mitte. Töötaja täidab olulise osa oma ülesannetest koduriigis, kui ta töötab vähemalt 25% oma tööajast koduriigis ning ka tema palk on jaotatud vastavalt. Kui need tingimused on täidetud, on võimalik lugeda ta kaetuks ka edaspidi koduriigi sotsiaalkindlustussüsteemiga. Ilmselt hakkab siinkohal tekkima palju küsimusi just nende töötajate puhul, keda pidevalt lähetatakse Euroopa Liidu siseselt.

Kui viidatud tingimused ei ole täidetud, tuleb maksta sotsiaalmaksu ja –makseid tööandja asukoha riigis. Kui Eesti töötaja teeb tööd näiteks Soome tööandjale, kuid teostab oma ülesandeid nii Eestis kui ka Soomes, siis praeguste põhimõtete järgi tuleb tema palgalt maksta sotsiaalmaks ja –maksed Eestis, kuid uute põhimõtete järgi võib ta saada kaetuks Soome sotsiaalkindlustussüsteemiga olukorras, kus ta ei tee tegelikult oma tööd olulises osas Eestis. Siiski jääb töötaja, kellel on sõlmitud töölepingud mitme eri liikmesriigis asuva tööandjaga, kaetuks koduriigi sotsiaalkindlustussüsteemiga olenemata sellest, kas ta koduriigis ka tööd teeb.

Samas lihtsustatakse mõnevõrra vormide E101 ja E102 taotlemise korda lähetuste puhuks. Hetkel tuleb tööandjal taotleda kuni aastaks lähetatava töötaja puhul Sotsiaalkindlustusametist vorm E101, mis kinnitab, et töötaja jääb kaetuks Eesti sotsiaalkindlustussüsteemiga ning kui lähetus pikeneb veel aasta võrra, taotletakse vorm E102 juba lähetuskoha riigi sotsiaalkindlustusametist. Järgmise aasta maikuust on võimalik taotleda E101 vorm kohe kaheks lähetusaastaks.

Paariaastaste lähetuste puhul läheb seega protseduur lihtsamaks, kuna praegu tuleb taotleda vorm E102 lähetuskoha riigi sotsiaalkindlustusametist ning teisalt on võimalik koheselt, kui on teada, et lähetus kestab üle aasta, lahendada küsimus ühe vormiga. Erandjuhtudel võivad liikmesriikide sotsiaalkindlustusametid kokku leppida, et töötaja jääb kaetuks koduriigi sotsiaalkindlustussüsteemiga ka pikemaks ajaks (kuni viieks aastaks) ning seda põhimõtet ei muudeta.

Kõnesolevaid muudatusi ning ka muid Euroopa Nõukogu määruses tehtavaid muudatusi tutvustame põhjalikumalt Äripäeva seminaril "Lõksud erisoodustustes, autohüvitises ja lähetuses". Muuhulgas anname ülevaate nii Eesti kui ka Euroopa Liidu õigusaktidest ja praktikas enim esilekerkinud küsimustest seoses töötajate lähetamisega kui ka lähiajal kavandatavatest muudatustest Euroopa Liidu tasandil.

Äripäeva seminar „Lõksud erisoodustustes, autohüvitises ja lähetuses“  toimub 14. oktoobril Radisson BLU konverentsikeskuses. Seminari kohta loe täpsemalt SIIT .

 

Autor: Lemmi Kann, Aidi Kallavus

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700