1. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidamisest sai sõber

Vähem kui kaks aastat tagasi oli raamatupidamine Apple'i üks suuremaid vaenlasi, sest maailma ühe tuntuma tehnoloogiafirma kohal rippus raamatupidamisskandaal, mis ähvardas ettevõtet koguni Nasdaqi börsilt minema kihutada.

Nimelt avastas USA väärtpaberituru järelevalve organ (SEC) 2006. aasta teisel poolel, et terve rea ettevõtete aastate eest küllaltki laialdaselt levinud tava, et juhtkonna motivatsioonipakettide ühte koostisosa, optsiooniprogrammide puhul, muudeti optsioonide väljakirjutamise kuupäeva hiljem juhtkonnale soodsamaks, mis samal ajal suurendas ettevõtte kulusid.

Sajakonna ettevõtte hulka kuulus teiste hulgas ka Apple ning sellest oli teadlik ka ettevõtte asutaja ja juht Steve Jobs.

Nüüd on aga raamatupidamisreeglitest saanud Apple'i aktsia suurim sõber, sest eelmisel kolmapäeval vastu võetud uuendused võimaldavad hoobilt kasvatada käivet ja kasumit.

Muudatused puudutavad keerulisi tooteid ja teenuseid pakkuvaid ettevõtted, kus kaubaks on korraga riistvara, tarkvara ja teenus, nagu Apple'i mobiiltelefon iPhone ja Palmi uus nutitelefon Pre.

Varasemate reeglite kohaselt sai ettevõte toote müügist saadud raha kohe kätte, aga tulud ja kasumi pidi ettevõte jaotama pikema perioodi peale, milleks on tavaliselt selle toote eluiga.

Nii jaotab Apple iga iPhone müügist saadud tulu kaheksale kvartalile ning juhul kui ettevõte oleks kasutanud uute raamatupidamisreeglite kohaselt juunis lõppenud tulu kohe korraga bilanssi, oleks Apple kvartali käive olnud 17 ning 1,23 miljardi dollari suurune kasum koguni 58 protsenti kõrgem.

Lisaks iPhone'ile jaotab Apple taoliselt käivet ka Apple TV-lt, mille abil saavad inimesed vaadata online-videosid.

Ehkki muudatuse suurimaks võitjaks on Apple, puudutavad need tervet rida tehnoloogiaettevõtteid nagu Palm, Dell, IBM, Cisco Systems, Xerox ja Hewlett-Packard, kirjutas The Wall Street Journal. Lisaks ka teiste valdkondade ettevõtteid.

Apple ise pole seni veel teada andnud, kas ettevõte hakkab reeglistiku uusi võimalusi kasutama või mitte.

Aga analüütikud ei maga ja on tõtanud arvutama Apple'i uusi kasvunumbreid.

Ekstsentriline aktsiakommentaator ning analüütik Jim Cramer rääkis kuu keskel telesaates "Hulluleene raha" (Mad Money), et muudatus kasvatab Apple'i kasumit 40 kuni 50 protsenti ning tõstis aktsia hinnasihti 264 dollarile. Saade tõstis Apple'i aktsia hinna mõne minutiga 4,1 protsenti ning ettevõtte turuväärtust viie miljardi dollari võrra.

Ka investeerimispanga Piper Jaffrey analüütik Gene Munster arvab, et muudatus mõjub positiivselt aktsia hinnale.

Kaufman Bros analüütik Shaw Wu aga nii optimistlik ei ole. Temas sõnul vaatasid professionaalsed investorid juba ammu käibe asemel vaba rahavoogu, mida uus reegel eriti ei mõjuta. Samas möönis Wu, et muudatus aitab tavalistel investoritel kasuminumbritest paremini aru saada.

Kõhn ja energiline Steve Jobs on tagasi

Haiguse tõttu ettevõtte tegevjuhi kohalt ajutiselt taandunud Steve Jobs asus pärast enam kui poole aasta pikkust pausi avalikkuse ette San Franciscos toimunud üritusel, kus Apple tutvustas videokaameraga iPod Nanot ning puutetundliku ekraaniga iPodi võimalusi videomängude platvormina. "Ma pean juurde võtma umbes 30 naela (16 kilo), aga ma tunnen ennast hästi," lausus ta New York Timesile antud intervjuus. "Ma söön nagu hull. Väga palju jäätist," lisas ta.

Ehkki Apple'i uutest toodetest vaikib nii Jobs kui ka Apple nagu haud, kirjutas The Wall Street Journal kuu aega tagasi, et ettevõtte juht pühendab taas kogu oma tähelepanu uuele puutetundlikule arvutile, mis oma suuruse poolest jääb pihuarvuti ja väikese sülearvuti vahele. Nagu alati, pöörab ta tähelepanu toote kõige väiksematelegi detailidele, kirjutas majandusleht.

Ajakirja Fortune kirjutas esmaspäeval oma võrguväljaandes, et Apple Tabletist, nagu ajakirjandus toodet on juba tituleeritud, on kolm prototüüpi ekraani suurusega vahemikus 7 kuni 10,7 tolli. Toodet tutvustatakse järgmise aasta 19. jaanuaril või varem ning tuleb turule kas mais või juunis (nagu iPhone).

On võimalik, et arvuti ei saa Jobsilt heakskiitu, aga selle variandi tõenäosus on 20 protsenti.

Pane tähele Apple'i aktsiatega kaubeldakse Nasdaqil (sümbol AAPL) USApankade ja maaklerfirmade kaudu.

Teenustasu: 

# Swedbankis 0,3% summast, min 295 kr# SEBs 0,25% summast, min 375 kr# Sampo pangas 0,25% summast, min 500 kr# LHVs 0,3% + 175 kr

 

Autor: Lemmi Kann, Tõnis Oja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700