Autorid: Novaator.ee , Veebileht www.novaator.ee • 3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannias võib elekter otsa saada

Briti valitsuse uus energeetikanõunik David Mackay hoiatas, et Suurbritannia võib juba 2016. aastal seista silmitsi ulatuslike elektrikatkestustega, sest suletavaid kivisöe-elektrijaamu ei asendata rohelisemate alternatiividega piisavalt kiiresti.

Seni on Suurbritannia valitsus eitanud võimalust, et elektrienergiat ei jätku tulevikus piisaval hulgal. MacKay tõi aga välja aspekti, millele on siiani vähe tähelepanu pööratud. Nimelt on rahvas vastu pea igasugustele elektritootmisviisidele, sest tuumaenergia on ohtlik, tuulikud on koledad ja kivisöe põletamine tekitab süsinikdioksiidi. Samas ei taheta loomulikult oma elustiili radikaalselt muuta ja uuesti küünlavalgel elama hakata.

Cambridge’i ülikoolis töötava MacKay hinnangul tekitab selline vastuseis suure probleemi, sest isegi rohelisi projekte, nagu näiteks tuuleparkide rajamine, ei õnnestu avalikkuse vastuseisu tõttu piisava kiirusega läbi viia.

MacKay sõnul liigub valitsus üldiselt õiges suunas, kuid probleem seisneb selles, et peagi suletavatele elektrijaamadele ei suudeta leida asendust. Sellel põhinebki tema intervjuus BBC-le välja öeldud mitteametlik hoiatus, et juba 2016. aastal võib Suurbritannia seista silmitsi ulatuslike elektrikatkestustega.

„Ma arvan, et probleemi lahendamiseks hakatakse rajama maagaasiga töötavaid elektrijaamu, kuid see pole suund, kuhu poole me soovime liikuda,“ ütles MacKay. „Seetõttu tuleb roheliste alternatiivide ehituskiirust tõsta,“ lisas ta.

„Ei ole võimalik olla kogu aeg kõige vastu ja samal ajal oma elustandardit säilitada,“ kritiseeris MacKay avalikkuse suhtumist energeetikaprojektidesse. MacKay loodab, et avalikkus õnnestub tõmmata tõsisesse ja reaalsusega arvestavasse debatti elektritootmise tuleviku üle.

Autor: Novaator

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700