Autor: Raamatupidaja.ee • 3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete müügitulu vähenes ligi neljandiku

Ettevõtlussektori müügitulu oli 2009. aasta II kvartalis 130 miljardit krooni, mis oli jooksevhindades 23% väiksem kui eelmise aasta II kvartalis.

Eelmise aasta II kvartaliga võrreldes vähenes müügitulu kõigil tegevusaladel, v.a elektrienergia-, gaasi- ja auruvarustuses, kus tulu suurenes 6%. Selle tegevusala kasvu põhjustas suurenenud elektrienergia eksport. Müügitulu vähenemist mõjutasid kõige enam hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ja ehitusettevõtted nende tegevusalade suurema osatähtsuse tõttu kogu ettevõtluse müügitulus, teatas statistikaamet.

Vähenenud nõudlus ja üha tihenev konkurents turu pärast on sundinud ettevõtteid oma kulutusi vähendama. Samas vähenevad kulud aeglasemalt kui tulud. See on viinud ettevõtete kasumlikkuse vähenemiseni. Ettevõtete II kvartali kogukasum oli 5,4 miljardit krooni. Kasum vähenes eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes enam kui kaks korda. Kahjumis olid põllumajandus, majutus ja toitlustus ning haridus. Ülejäänud tegevusalad jäid kasumisse.Tänavu on aasta algusest alates järsult vähenenud ka ettevõtete investeeringud põhivarasse.

Ettevõtted investeerisid II kvartalis 5,4 miljardit krooni, mis oli ligi kaks korda vähem kui 2008. aasta II kvartalis. Investeeriti peamiselt hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse ning masinatesse ja seadmetesse. Suuremad investeerijad olid energia-, veonduse ja laonduse ning töötleva tööstuse ettevõtted, kes tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Ainsana suurenesid investeeringud maasse (2%).

Teised investeeringud vähenesid.II kvartalis tegutses Eestis ligi 50 000 ettevõtet 408 000 hõivatuga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700