Autor: Raamatupidaja.ee • 16. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavu registreeritud äriregistris rekordarv FIEsid

Tänavu plahvatuslikult kasvanud FIEde arvu võib osaliselt panna selle arvele, et seadusest tuleneva muudatuse tõttu peavad kõik FIEd end selle aasta jooksul registreerima äriregistris.

Äriregistri statistika näitab, et esimesel poolaastal kasvas füüsilisest isikust ettevõtjate arv 4284 võrra 22 072 füüsilisest isikust ettevõtjani. Samal ajal jõudis osaühingute arv pea 96 000ni, kasvades poole aastaga 3350 võrra, aktsiaseltside arv aga vähenes 109 võrra ning 1. juuli seisuga näitas äriregister 5 235 ASi.

Registrite ja infosüsteemide keskuse teenuste osakonna infoteenindaja-kliendihaldur Heilika Kutsch märkis, et 2009. aasta jooksul peavad kõik FIEd, kes senini on olnud registreeritud vaid maksu- ja tolliametis ning vabakutselised loovisikud ennast ümber registreerima äriregistrisse. „FIEde ümberregistreerimine on vajalik selleks, et kõik juriidilised isikud oleksid registreeritud ühes registris ning andmed ühest andmebaasist kättesaadavad,“ põhjendas Kutsch.

Maksu- ja tolliameti andmeil oli FIEsid käesoleva aasta 1. jaanuari seisuga 51 2991. Aasta varem oli neid 58 790. 7. juuli seisuga, mil tehti viimane päring, oli kehtivaid FIE-sid 45911, kellest ärikood oli olemas vähem kui pooltel.

Kutschi sõnul deklaratsioonide esitamise osas muudatusi ei tule, mis tähendab, et ka edaspidi tuleb deklaratsioonid esitada piirkonnajärgsele maksu- ja tolliametile. „Äriregistrile sarnaselt osaühingutega aruandeid esitada ei tule. Äriregistrile tuleb edaspidi esitada vaid avaldused, kui muutuvad registrikaardi andmed nagu nimi, aadress, peatamise periood, hooajalise tegutsemise periood jne. Samuti tuleb registrile teatada põhitegevusala muutumisest,“ selgitas Kutsch. Kõigist muudatustest saab teavitada elektrooniliselt läbi Ettevõtjaportaali, kui FIE omab ID-kaarti, lisas ta.

Äriregistri statistika näitab, et kõige enam on kasvanud tänavu esimesel poolaastal FIEde registreerimine põhitegevusalana nn Muud teenindavad tegevused - lausa 588%. Siia kuuluvad väga erinevad teenuseliigid, aga ka organisatsioonide tegevus esindades tööandjate, töövõtjate, üksikettevõtjate ja teadusringkondade huve. Siia alla kuulub ka usuliste, poliitiliste, kultuuriliste, hariduslike või meelelahutuslike ideede ja tegevuste edendamine.

Väga jõudsalt on FIEd end tänavu registreerinud ka kutse-, tehnika, teadus ja tehnikaalase tegevuse valdkonda, samuti ehituse, kinnisvaraalase tegevuse, hulgi- ja jaekaubanduse, mootorsõidukite ja mootorrataste remondi ja töötleva tööstuse valdkonda, näitab äriregistri statistika.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandustehingute registri talituse spetsialist Anne Raadla rääkis, et aasta esimesel poolel oli ettevõtjate registreerimise suurenemist märgata just ehituse valdkonnas. „Tõenäoliselt paljud tegid omaette firmad, kes suurtest firmadest lahkusid,“ oletas ta.

EASi alustavate ettevõtete divisjoni juhi Dmitri Burnaševi sõnul on FIEde poolt esitatud taotluste arv alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetuse ning stardilaenu programmi olnud ootuspärane. „Poolaastas laekub FIEdelt keskmiselt 10-15 taotlust. Viimase poolaasta jooksul on FIEd esitanud 11 taotlust,“ märkis Burnašev.

Alustavatele ettevõtjatele suunatud stardi- ja kasvutoetuse tingimused lihtsustuvad Burnaševi sõnul alates tänasest. Nüüdsest on võimalik suuremal hulgal alustavatel ettevõtjatel kiiremini, rohkemate kulude katteks ning suuremas ulatuses toetust taotleda. Esmakordselt on võimalik toetust taotleda ka Tallinna ettevõtjatel, lisas ta.

„Planeeritavad muudatused võivad kaasa tuua ka FIEde-poolse suurema huvi. Tänaseni on valdava osa taotlustest esitanud osaühingud,“ rääkis Burnašev.

Vaata kommentaare SIIT

Loe lisaks: Korstnapühkija: hakkasin FIEks, kuna mind koondati

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700