Autor: Piret Reiljan • 9. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuraha voolab maha

Väikeste soiku jäänud ehitusfirmadega on käima läinud uudne äri - ettevõtted müüakse, uued omanikud ajavad kärmelt korda vajalikud paberid ja alustavad tegevust kütusemüüjatena. Paraku pole tegemist sooviga kätt proovida, vaid maksuametile jäetakse esitamata maksudeklaratsioonid või deklareeritud käibemaks jäetakse riigile tasumata.

Paar aastat tagasi asutatud ehitusfirma Linum Ehitus endine omanik Kaido Kesalo müüs ettevõtte eelmise aasta sügisel maha ega tea sellest enda sõnul rohkem midagi. Vahepeal on talle kuulunud ettevõttest saanud kütusemüüja, mis paistab silma maksudest hoidumisega.

"Mina ei tea kütuse müümisest midagi, meie tegelesime ehitusega ja kui see valdkond polnud enam atraktiivne, müüsime ettevõtte," räägib ta. Müügitehing toimus tutvuste kaudu ning detailidest ei osanud Kesalo rääkida.

Linum Ehituse ostis mullu 23. septembril Urmas Kütt, kes on äriregistris enda elukohaks märkinud korraga nii Viljandi kui ka Hispaania Malaga. Kuu aega pärast ostutehingut muutis uus omanik ettevõtte nime osaühinguks Linum Oil ning novembri alguses registreeris ettevõtte kütusemüüjaks. Majandustegevuse registris püsitud kuue kuu jooksul ei ole ettevõte esitanud ühtegi käibemaksudeklaratsiooni.

Urmas Kütt on muu hulgas tänavu asutanud kolm firmat ja kõigil kolmel on seni tegutsetud kuude eest esitamata mitu käibemaksudeklaratsiooni. Küti veebruaris asutatud ettevõttel LK Mets on juba ka 1,3 miljoni krooni suurune käibemaksuvõlg.

Maksuamet on muutunud rangemaks

Põhjus, miks kütusemüüjad olemasolevaid firmasid ihalevad, on maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhi Egon Veermäe sõnul selles, et uutele kütusemüüjatele ei anna maksuamet enam niisama lihtsalt tegutsemiseks vajalikku käibemaksukohuslase numbrit.

"On näha, et petturid otsivad nüüd vanu ettevõtteid, mis on seisma jäänud, kuid mil on olemas käibemaksukohuslase number," nendib ta. Veermäe lisas, et viimase aasta jooksul on numbrit taotlenud sadakond kütusemüüjat, ent välja anti see vaid pooltele soovijatest.

Eeltooduga sarnaseid skeeme avastas Äripäev majandustegevuse registrist läbi käinud kütusemüüjate tausta kontrollides veel. On põhjust arvata, et need on vaid jäämäe veepealsed osad.

2005. aasta alguses asutatud ehitusfirma Okei Ehitus ilmus kütusemüüjate registrisse mõni päev enne omanikuvahetust eelmise aasta lõpus. Registris püsis firma korduvate ettekirjutuste täitmata jätmise tõttu vaid viis kuud, mil jäid ootuspäraselt esitamata ka maksudeklaratsioonid.

Okei Ehituse endine omanik Kristo Kempi nimetab tagantjärele temalt firma ostnud Kalle Suursaart parajaks kaabakaks. "Ta oli minu tuttava tuttav, aga kui tahtsin ennast pärast notariskäiku firma juhatuse liikme kohalt kustutada, ei ilmunud ta enam välja," meenutab mees. Lõpuks sai Kempi paberid ise korda aetud, kuid uut omanikku Suursaart ta enam kätte ei saanudki. "Ta vahetas endal isegi telefoninumbri ära," ütleb Kempi.

Suursaare 2007. aasta lõpus ostetud firma Stereomerk OÜ on samuti olnud registreeritud kütusemüüjaks ja eelmise aasta algusest on sel esitamata kuus käibemaksudeklaratsiooni.

Nende kahe näite puhul on märkimisväärne, et kuigi uued omanikud on firmade eesotsas tegutsenud juba rohkem kui pool aastat, kuuluvad äriregistris rippuvad kontaktandmed ikka veel endistele omanikele. Linum Oili ja Okei Ehituse uued omanikud jäidki Äripäevale kättesaamatuks.

Maksupettusteks kasutavad kütusefirmad peamiselt kahte skeemi

Skeem 1: Riigilt petetakse välja käibemaks

1. Ettevõtja A nimel transporditakse kütus Läti aktsiisilaost Eesti aktsiisilattu ja ettevõtja A müüb kütuse teatava juurdehindlusega ettevõtjale B, arve sisaldab käibemaksu.2. Ettevõtja B nimel lubatakse kütus vabasse ringlusse. Aktsiisimaksu tasumine toimub ettevõtja B poolt kütuse tarbimisse lubamisel.3. Ettevõtja A, soetanud kütuse Lätist käibemaksuvabalt (0% määr Euroopa Liidu siseselt), väljastab müügitehingu osas käibemaksuga arve ettevõtjale B.4. Ettevõtja A jätab järgmise kuu 20. kuupäevaks käibemaksudeklaratsiooni esitamata või esitab deklaratsiooni õigeaegselt, kuid jätab deklareeritud summa tasumata.5. Maksuamet reageerib deklaratsiooni esitamata jätmisele või käibemaksu mittetasumisele, kuid selleks ajaks on ettevõte A oma tegevuse lõpetanud. Riigil jääb käibemaks saamata, kuna ettevõte A ja tema juhatuse liikmed on varatud.6. Maksupettuse skeemis ettevõtte A asemele tekib järgmine "keha" ja skeem algab otsast peale. Kirjeldatud skeemis võib ettevõtja B olla heauskne ostja, aga ka petuskeemi osaline. Samuti võib skeemis olla lülisid rohkem, näiteks võib aktsiisilaos A ja B vahel olla veel firmasid, kellega tehinguid tehakse.

Skeem 2: Riigilt petetakse välja nii aktsiisimaks kui ka käibemaks1. Ettevõtte A nimel soetatakse Läti aktsiisilaost ajutises aktsiisivabastuses kütust, mis peab seaduse järgi liikuma Eesti aktsiisilattu.

2. Pettuse korral kütus ei liigu mitte aktsiisilattu, vaid otse tarbimisse, kütuse legaliseerimiseks kasutatakse vahelülidena erinevaid firmasid. Kütuse müügitehingutelt jäetakse ettevõtte A poolt riigile tasumata nii aktsiisi- kui ka käibemaks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700